Americký senátor: váleční veteráni bez domova jsou hanbou Ameriky

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/11/2339-americky-senator-valecni-veterani-bez-domova-jsou-hanbou-ameriky-.htm

Hanbou pro Ameriku nazval situaci válečných veteránů-bezdomovců demokratický senátor za stát New York Charles Schummer. Při vystoupení před novináři u příležitosti Dne veteránů prohlásil, že jen za poslední rok se v New Yorku a Long Islandu počet veteránů, kteří nemají střechu nad hlavou, zvýšil více než dvojnásobně: z 12 na 25 tisíc.

Schummer soudí, že federální a místní úřady zjevně nedělají pro veterány dost, zvláště když Spojené státy pokračují ve vedení válek v Iráku a Afghánistánu.

V rámci celých USA představují veteráni čtvrtinu všech bezdomovců. Je to celá armáda čítající 200 tisíc lidí, tedy přibližně tolik, kolik amerických vojáků v současné době bojuje v Iráku a Afghánistánu.

Za těchto podmínek nezbývá veteránům, kteří ztratili zdraví „při obraně demokracie a svobody“ nic jiného než spoléhat na pomoc charitativních organizací.

Útulek zařízený pro 90 bezdomovců a vybudovaný v budově bývalého hasičského velitelství v Baltimore (stát Maryland), byl v pondělí 12. listopadu rozšířen o dalších 42 kavalců určených speciálně pro veterány, kteří propadli drogám a alkoholu.

Finance na rozšíření útulku - asi 4 miliony dolarů - byly získány z dobročinných fondů, vládních institucí a darů jednotlivých občanů.

Článek Американский сенатор: бездомные ветераны войны - позор для Америки vyšel na serveru newsru.com. Překlad a úprava Eva Cironisová.

Článek byl publikován 22.11.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.