Malé zamyšlení nad Britskými listy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2007/11/2334-male-zamysleni-nad-britskymi-listy.htm

Jindřich Sládek

Vše začalo článkem Poděkování a tak trochu chucpe uveřejněném v Britských listech 12. listopadu. Měl jsem pocit, že na to musím reagovat. Napsal jsem panu Kotrbovi tento email:

Reakce na článek "Poděkování a tak trochu chucpe".

Pane Kotrbo, jsem rád, že se zastáváte anarchistů (antifašistů)... Mnoho lidí by si mohlo myslet, že tito lidé s maskovanými obličeji, vojenskými botami a maskáčovými kalhotami jsou nějací chuligáni, případně gangsteři... Lidé, kteří se bojí svůj názor prezentovat s odkrytou tváří, s vědomím, že za svoje chování nesou plnou osobní zodpovědnost, že nejsou součástí anonymního davu. Někteří lidé by si mohli myslet, že to jsou snad nějací násilníci, když kopou ležícího člověka do hlavy.

Někdo by si snad mohl i vzpomenout, jak proti těmto lidem policie zasahovala např. při zasedání MMF v Praze, tedy v podstatě setkání světové židovské obce bankéřské. Ale to jistě nebyli tito ochránci demokracie a slušní lidé, kteří přišli se zahalenými tvářemi sdělit fašistům: Neprojdete! Ti lidé, kteří metali dlažební kostky praky proti policistům. Společnou měli jen zahalenou tvář. Byli to jiní lidé... Zlí lidé... Ne ti hodní lidé, kteří přišli pomoci židovské obci zmlátit neonacisty. Ano, je dobře, že těmto maskovaným násilníkům alespoň někdo vyjádří dík... A je dobře, že to děláte zrovna vy, který jste tak hezky analyzoval kauzu Čunek, vy, pro kterého je právo na prvním místě. Vy, kdo první křičel: Lidé neberte právo do vlastních rukou. Přenechte ho odpovědným, tedy policii a soudům. Ctěte presumpci neviny. Tato presumpce neviny ovšem neplatí pro neonacisty. Je dobře, že jste na to poukázal. Někdo by se mohl i domnívat, že platí pro všechny. Náckům je potřeba ukázat, zač je toho loket. A to dokonce i když přijdou nezamaskovaní, identifikovatelní. Není třeba čekat, až se projeví. Není třeba čekat, až první z nich začne heilovat. Až někdo z nich začne vykřikovat rasistická hesla. Je potřeba jim ukázat hned. Co kdyby se náhodou stalo, že by jen klidně prošli Prahou a nesli transparenty Ne válce v Iráku! Potom by si možná mohl někdo říci: Tihle lidé mají odkryté obličeje, ti druzí ne. Který z nich se snaží být utajen, který z nich rozbíjí výlohy s vědomím - mě neznáte, já mám šátek na obličeji?

Neonacisté? Antifa? Jsem rád, že alespoň někdo chápe, že je třeba jednat dříve, než se něco stane. Toto není případ Čunek. Toto není politická objednávka. Toto jsou neonacisté a u těch je presumpce neviny přežitkem. Děkuji vám proto znovu za to, že jste dokázal, že jste zásadně pro rovný přístup ke každému, ať je to Čunek, nebo neonacista. A ten kdo má zahalenou tvář? To je dnes hrdina! Opravdový hrdina, který se nebojí kopat ležícího člověka do hlavy. Tomu patří váš dík, vaše uznání, váš respekt. Ano, těmto maskovaným silným mužům, kteří přišli na pomoc židovské obci. Opravdu jste mě vaším článkem dojal. Nevíte náhodou, jestli někdo nezaložil nějaké konto, kam bych mohl přispět na jejich výstroj a výzbroj?

Myslím, že v budoucnu budou takovéto maskované oddíly nepostradatelnou složkou pro ochranu práva a pořádku v naší zemi. Přeci jen, maskovaný policista je pořád jen policista. Někdy má dokonce i identifikační číslo. Takže by za nějakou prasárnu mohl být identifikován a hnán k zodpovědnosti. Ne tak tyto polovojenské jednotky, které nikdo ani identifikovat nechce. Plní přeci vůli lidu a židovské obce. A tak je to správné.

S pozdravem Sládek

P.S. Samozřejmě bych se rád dočkal nějaké reakce z vaší strany. Ale nečekám, že byste si na to našel čas...

Zde je odpověď od pan Čulíka:

Vážený pane Sládku,

rád bych vaši reakci vydal, ale iracionální antisemitismus, jímž je prodchnuta, bohužel porušuje všechny civilizační normy. Jak si můžete být jist, že když nenávidíte židy, se vám to všechno o těch anarchistech taky nezdálo?

s pozdravem

Jan Čulík

A zde je moje odpověď panu Čulíkovi:

Dobrý den, pane Čulíku.

Tím iracionálním antisemitismem máte na mysli toto: "tedy v podstatě setkání světové židovské obce bankéřské" ? Máte pravdu. O tom se mluvit nesmí. Pokud dnes řeknu že bankéři jsou povětšinou židé, jsem označen za antisemitu. Pokud ovšem izraelský voják bije palestinského demonstranta, pak jistě není antisemitou, že? Jistě víte, že Palestinci jsou také semité. Dvojí metr? Ale kdepak! Žijeme přeci v demokracii!

Víte, to že jsem poukázal na to, že většina bankéřů jsou židé, souviselo s tím, že titíž lidé, kteří "bojovali" proti MMF a SB, nyní bránili zájmy židovské obce. Ovšem zatímco v prvním případě byli považováni za skupinu výtržníků (bili lidi), v tomto případě byli považováni za hrdiny (bili lidi). Dvojí metr? V žádném případě!

Pane Čulíku, opravdu si myslíte, že ten, kdo řekne, že většina bankéřů jsou židé, je antisemita? Opravdu si to myslíte? Víte, mě je jedno, jestli se ten článek otiskne. Kvůli tomu jsem ho nepsal. Šlo mi jen o to, že BL tak rozhodně postupovaly v případu Čunek. Tak hlasitě a bojovně, včetně vás, pane Čulíku. Presumpce neviny. Nezávislé soudy. Zasahování do vyšetřování. Nemožnost spravedlivého procesu. Ano, ano... Zatímco v kauze "neonacisté" probíhalo vše dle pravidel. Žádné články v novinách s obrázky holých lebek dva týdny před akcí.

NMD? Neonacisté! Důkazy? Není potřeba... Spravedlivý přístup? Proč? Toto přeci není Čunek. Toto jsou NEONACISTÉ. Dvojí metr?

Pane Čulíku, BL si čtu každý den. Ovšem pokud někdo z redaktorů (pan Kotrba) označí lidi s maskou na obličeji, kteří kopou ležícího člověka do hlavy, za hrdiny, pak si říkám, cože to vlastně ty BL jsou? Plátek anarchistů? Neonacistů? Násilí je přeci spojováno s fašismem a komunismem, nebo ne? Takže fašistů? Nebo komunistů?

A vy mě tu označíte za antisemitu. Mě, který je již dlouho dobu zastáncem práv Palestinců. Práva na jejich klidný život. A to jen za to, že řeknu, většina bankéřů jsou židé. Ano, v tom případě jsem antisemita. Nejsem také neonacista? Nebo fašista? Ale to víte, že ano. Neboť kdokoliv, kdo řekne COKOLIV o židech, je antisemita. Dnes jsou to dokonce i židovští autoři. Kritizují Izrael? Jsou to antisemité... Nepřijde vám to směšné?

Víte pane Čulíku, vám možná přijde normální, že městem pochodují lidé v černém a s maskami přes obličej. Pokud nesou nápis ANTIFA, pak je to jejich svaté právo! Souhlasíte?

Pro mě osobně je někdo, kdo má masku na obličeji potencionální gangster. Ti přeci nosí masky, když páchají zločiny, nebo ne? V Německu je něco takového zakázáno. A já s tím souhlasím. Pokud chce někdo bojovat proti fašismu, tak by se přeci neměl bát ukázat tvář. Vždyť veřejnost přeci stojí na straně dobra.

Pane Čulíku, BL sleduji snad od doby, kdy vznikly. Pravda, za tu dobu se jejich obsah hodně změnil. Dnes již ani nevím, proč se jmenují Britské listy. Celou dobu jsem je považoval za alternativní zdroj informací. Něco jiného než mainstream. Ale je vidět, že to již neplatí. Neboť svoboda názoru již není v módě. Dnes se mluví jinak. Newspeak. Jsem velmi, velmi zklamán. BL již jedou poslušnou propagandu... Chci se jen zeptat. Kdo vás platí? Samozřejmě, že nečekám odpověď. Cenzura musí být. Je mi jasné, že naše komunikace musí být skryta. Ale existují i jiné servery. Buďte si jistý, že naši komunikaci zveřejním, aby se lidé dozvěděli, cože to vlastně ty BL jsou... Kdo že je to vlastně ten pan Čulík, který za výrok "zasedání MMF v Praze, tedy v podstatě setkání světové židovské obce bankéřské" označí autora za antisemitu s krutou nenávistí vůči židům.

Pane Čulíku, když nenávidíte právo, svobodu slova, demokracii, spravedlnost, jak si můžete být jistý, že se vám to všechno o Čunkovi také jen nezdálo?

S pozdravem

Sládek

Zasílám vám to jen jako zajímavost... Nečekal jsem, že se na stará kolena stanu antisemitou a náckem.

Článek byl publikován 15.11.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.