Neturei Karta uvítala návštěvu prezidenta Ahmadínežáda v USA

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/11/2322-neturei-karta-uvitala-navstevu-prezidenta-ahmadinezada-v-usa.htm

V pondělí 24. září 2007 v 9:00 se v hotelu Intercontinental v New Yorku íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád setkal s antisionistickými ortodoxními rabíny. Ti se téhož dne ve 12:00 zúčastnili demonstrace proti Ahmadínežádovým odpůrcům na newyorské Second Avenue a další podobné akce během jeho projevu na Kolumbijské univerzitě.

V předvečer setkání vydal rabín Yisroel Dovid Weiss, mluvčí Neturei Karta International, prohlášení tohoto znění:

„Je nám vždy potěšením setkat se s prezidentem Ahmadínežádem. Bude to už třetí setkání, nepočítaje řadu našich dřívějších návštěv Íránu. Vždy jsme íránskému vedení zdůrazňovali, že navzdory hysterii médií a tvrzením některých neinformovaných židů jsme shledali íránský lid a jeho vůdce jako velmi přátelské a uctivé.

Rovněž, ačkoli se jako židé neúčastníme politiky (podle židovského zákona jsou židé povinni být loajálními vůči obyvatelům země, v níž žijí), jsme zjistili, že íránský prezident je velmi zbožný člověk, usilující o mírový svět založený na vzájemném respektu, čestnosti a dialogu.

Judaismus usiluje o mír. Naneštěstí jsou dnes i židé, ovlivnění skoro sto let starou filozofií sionismu, kteří soudí, že patřičnou odpovědí židů nepřátelům, ať skutečným nebo smyšleným, má být agrese a výzvy k násilí, jakož i nešťastné pokusy přivést další národy na cestu války.

Je smutné, že se teď jen málokdo snaží mluvit s prezidentem Ahmadínežádem nebo zjišťovat skutečné mínění íránských židů, kteří žijí v míru a vyznávají po celém Íránu svou víru. Setkali jsme se s tímto člověkem, který opakovaně dokázal, že má upřímný zájem na existenci íránské židovské komunity a chová hlubokou úctu k židům celého světa a jejich víře v Tóru. Sionistická snaha společensky izolovat tohoto člověka a jeho lid je nemorální a katastrofální.

Sionismus je protikladem víry v Tóru. Věří ve vytvoření vlastního židovského státu, což je Božím přikázáním o exilu výslovně zakázáno. Tato ideologie vede k agresi proti národům a je ztělesněna ve státu „Izrael“. Tento stát ve jménu judaismu a veškerého židovského lidu bez ustání utiskuje jiné lidi. Toto hnutí zjitřilo antisemitismus po celém světě. Prezident Mahmúd Ahmadínežád chápe rozdíl mezi tradičním judaismem a jeho sionistickým překroucením.

Svůj postoj vůči Íránu chápeme jako vzor pro všechny židy a celé lidstvo. Tóra je plánem milosrdenství a spravedlnosti pro veškeré stvoření, daným Nejvyšším. Řídili jsme se tímto vzorem při jednání s prezidentem Ahmadínežádem a nalezli jsme v něm osobnost vyznávající tytéž ideály. Je toho mnoho, co lze vyřešit rozhovory, a to vše by bylo válečnou rétorikou ztraceno. Velkou tragédií naší doby je přílišná síla shromážděná sionisty, jejichž přijetí síly jako jediného způsobu řešení konfliktů přimělo některé z nás, aby opustili základy Tóry. Doufáme a modlíme se, aby si brzo osvojili tradiční židovský přístup k dialogu, respektu a smíření.

Válka je strašná věc. Na obzoru Blízkého východu se nyní objevil temný mrak budoucího konfliktu. Židovstvo Tóry doufá a modlí se, aby bylo možno jej odvrátit.

S velkou úctou k íránskému národu a jeho vedení hrdě vítáme váženého prezidenta Ahmadínežáda v New Yorku. Buďte vítán!“

Ahmadinežád a Neturei Karta
Ahmadinežád a Neturei Karta

Článek Anti-Zionist Orthodox Rabbis meet with Iranian President, Dr. Mahmoud Ahmadinejad September 24, 2007 vyšel na serveru Neturei Karta. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 7.11.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.