A povstala umělecká fronta…

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/naokraj/2007/10/2304-a-povstala-umelecka-fronta.htm

Tomáš Vandas

…aby v zájmu nás všech zachránila pro naši budoucnost „architektonický skvost“. Řeč je o nové budově Národní knihovny v Praze, neboli o chobotnici, blobu či žabím hlenu, jak se návrhu Jana Kaplického přezdívá. Skupina umělců, architektů a profesorů vysokých škol iniciovala petici na výstavbu nové budovy na Letné. Jako argument uvádějí, že návrh nové budovy Národní knihovny je originální, jedinečný a přinese naší zemi světový věhlas. S tím lze paradoxně souhlasit. Těžko si lze představit, že by v kulturně vyspělém státě mohlo dojít jen k úvahám o tak výrazném narušení historické části města.

Ukazuje se, že chyba je v samém počátku vyhlášení soutěže. Pokud by místo umístění blobu bylo jinde, někde mimo centrum města, a bylo citlivěji uvažováno ve všech souvislostech, mohlo se třenicím a sporům, ke kterým nyní dochází, předejít. Já osobně jsem rád, že pražští zastupitelé z opojných slov rychle vystřízlivěli a jejich názor je nyní výrazně negativní. A asi posledním hřebíčkem do rakve bláznivého projektu je prázdná státní kasa. Na podivné experimenty nyní skutečně nemáme peníze.

A umělecká fronta? Ta nezklame nikdy. Nezklamala za Hitlera, nezklamala za komunismu, nezklame ani v polistopadové době. Její hlavní protagonisté jsou (pseudo)umělci, kteří si nezaslouží uznání. Jsou to lidé bez myšlenky, názoru a úcty k národu.

Článek byl publikován 19.10.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.