Šest hlavních odbojových skupin v Iráku se spojilo

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/10/2299-sest-hlavnich-odbojovych-skupin-v-iraku-se-spojilo.htm

(AP) Šest hlavních odbojových organizací ohlásilo zformování „politické rady“ zaměřené na „osvobození“ Iráku od americké okupace. Toto prohlášení obsahuje video doručené ve čtvrtek arabské televizní stanici Al Džazíra.

Rada se jeví být novým pokusem zorganizovat a uplatňovat jednotné vedení řady povstaleckých skupin, které se vzdálily od jiné koalice odbojových frakcí vedených iráckou Al Kajdou.

Na videu odvysílaném Al Džazírou oznámil muž představený jako mluvčí rady – oděný do tradičního arabského oděvu a se zahalenou tváří – vytvoření takového seskupení a jeho „politického programu na osvobození Iráku“.

Vyjádřil se, že program je založen na dvou principech:

„Za prvé, okupace je útlak a agrese, nepřípustná islámským právem šaría a tradicemi. Odpor vůči okupaci je právo garantované všemi náboženstvími a právy“

„Za druhé, ozbrojený odboj.... je legitimní politickou reprezentací Iráku. Je to on, kdo nese odpovědnost za vedení lidu k dosažení jeho legitimních nadějí“.

Organizace, které zformovaly radu zahrnují Islámskou Armádu v Iráku, Armádu Mudžahedínů, skupinu Ansar al-Sunna, Fijadínskou armádu, Islámskou frontu iráckého odporu (Jami) a Islámské hnutí Hamas-Iraq.

Tento krok by mohl být snahou o soudržnější politický postoj v čase významného přeskupování napříč sunnitskými povstaleckými skupinami a iráckou menšinou sunnitských Arabů.

Frakce odštěpené od dvou těchto odbojových skupin, Revolučních brigád 1920 a Armády Mudžahedínů předtím spolupracovaly s Američany v bojích se spojenci irácké Al Kajdy.

Dříve v tomto roce jiné skupiny - Islámská Armáda v Iráku, hlavní frakce Armády Mudžahedínů, část Ansar al-Sunna a Fijadínské armády – zformovaly koalici nazvanou Fronta džihádu a reforem zaměřenou proti irácké Al Kajdě, nicméně nepřestaly útočit na americké a irácké vládní cíle.

Článek Six Iraqi insurgent groups announce formation of a "political council" to liberate Iraq vyšel 10. října 2007

Článek byl publikován 12.10.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.