Americké rádio zůstává v centru Prahy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/10/2297-americke-radio-zustava-v-centru-prahy.htm

Richard Král

Česká vláda rozhodla o tom, že centrum Prahy poblíž Národního muzea bude dále připomínat malý Bagdád. Ozbrojenci a obludné zátarasy zůstanou. Smlouva byla americkému RFE/RL prodloužena do roku 2009, nájemné zůstává v původní výši jedné koruny.

Obludné betonové zátarasy a ozbrojenci za nimi schovaní straší Pražany již od roku 2001. Umístění této americké propagandistické stanice v nejrušnějším centru Prahy odráží aroganci, bezohlednost a neohroženou suverenitu jejích provozovatelů.

Když zapátráme po oficiální a politicky korektní definici onoho rádia, dozvíme se, že „Svobodná Evropa (plný anglický název Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL)) je rozhlasová organizace založená Kongresem USA pro šíření objektivních informací v diktátorských režimech.“ O tom, jak objektivní informace americký režim do světa šíří, asi ví každý soudný člověk své.

Před rokem 1989 jsme tu měli také sovětské poradce a „šiřitele osvěty a pravdy“. Nicméně je nutno říci, že ani ti nebyli tak suverénní, aby si stan zřídili v srdci města a obklopili se betonovými zátarasy a vojáky (policisty).

Naše vláda nám slibuje přemístění této stanice již od roku 2002. Padaly termíny jako 2006 a 2007 jako ty nejzažší. Američtí šiřitelé svobody však nejsou příliš ochotní. A výsledek? Američané zůstávají tam, kde jsou, a zadarmo. Hrdinství při „obraně a hlásání demokracie“ se projevuje tak, že si jako rukojmí berou obyvatele a návštěvníky centra Prahy. Živé štíty.

Rádio již nevysílá v češtině, ale pouze v cizích jazycích. Když si poslechneme jeho pořady nebo přečteme zprávy publikované na webu rádia, jsme opíjeni pravým americkým propagandistickým rohlíkem. Najdeme otevřenou podporu ruské opozice v čele s figurou Garyho Kasparova, dočteme se, že za Putinova režimu bylo zavražděno již 17 novinářů apod. Píše se o ekologických zátěžích Kazachstánu v důsledku provozu kosmodromu Bajkonur a jsou v něm avizovány „obtížné rozhovory“ mezi Ruskem a Kazachstánem. V dalším článku je zpochybňována legitimnost ruských parlamentních voleb, jejichž očekávaný výsledek se Američanům vůbec nelíbí.

Taková obvinění zní vtipně z úst režimu, který legalizuje mučení, vede útočné nelegální války, okupuje cizí země a jeho „demokratické zřízení“ umožňuje střídání dvou etablovaných politických stran, kde ani při bližším zkoumání nepoznáme žádný rozdíl. Na Rusko jsou zaměřený i zvláštní internetové stránky RFE/RL www.svobodanews.ru Protiruské zaměření RFE/RL je stále výraznější a česká vláda ho svým krokem plně podporuje.

Rádio vytrubuje do světa také již poněkud trapně znějící úspěchy amerického tažení v Iráku a Afghánistánu. Omílána jsou známá obvinění americké generality, že Írán financuje, zásobuje a cvičí irácké protiamerické militanty (mimochodem, i kdyby tomu tak bylo, je špatné podporovat odboj obyvatel proti násilné a krvavé okupaci?).

Svoboda po americku se tedy bude zpoza zátarasů a ozbrojenců dále šířit z centra Prahy.

Článek byl publikován 15.10.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.