Jihlavský City Park zastíní středověké hradby

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/naokraj/2007/09/2278-jihlavsky-city-park-zastini-stredoveke-hradby.htm

Michal Podolák

Řekne-li se Jihlava, vybaví se mnoha lidem vysočina, katakomby, středověké hradby, historické náměstí – a také jeho vřed zvaný Prior, vrcholné to dílo komunistické architektury. A zatímco neutichají diskuse, jak se této obludné stavby zbavit, roste jen pár set metrů jižně od náměstí něco mnohem gigantičtějšího – City Park Jihlava, monstrózní chrám konzumu.

Park Jihlava

Prožil jsem v Jihlavě, odkud pochází polovina mé rodiny, skoro dvacet let svého života a rád se do tohoto historií prodchnutého města vracím. Před nedávnem jsem se dozvěděl o tom, že se přímo na hranici historické části města staví hypermarket. Představa sama o sobě děsivá, proto jsem zapátral po skutečném stavu věci.

V místě, kde dříve stálo několik nevzhledných továrních budov, řada garáží a cosi, co připomínalo skládku, se dnes čile staví. Pokud si dobře vzpomínám, střechy dnes již zlikvidovaných staveb byly pod úrovní znojemského mostu a budovy tudíž nijak nerušily panaroma města. Jinak tomu bude u právě stavěného monstra. Východnější polovinu hradeb bude od hypermarketu dělit pouze silnice, takže pohled na hradby z větší vzdálenosti již nebude možný.

Vše dobře ilustrují fotografie staveniště na stránkách City Park Jihlava-výstavba 2006-2008 (http://galerie.albumfotek.cz/4556/):

pohled z hradeb

pohled z jihu

Strohá řeč čísel – zveřejněné parametry City Parku:

Hodnota investice: 1300 mil. Kč, termín dokončení: 06/2008, zastavěná plocha: 17 506 m2, plocha dotčená stavbou: 33 302 m2, obchodní plocha: 25 000 m2, počet obchodních jednotek: 110, počte parkovacích míst: 900, denní počet návštěvníků: 5000 (původně se psalo o dvojnásobku), počet sálů multikina: 4.

A co na to památkáři? Projekt se jim od počátku „kupodivu“ nelíbí. Takto se pro tisk vyjádřil architekt Pavel Wewiora z Národního památkového ústavu: „Z hlediska státní památkové péče je záměr nové výstavby nepřijatelný již na první pohled.“ Jihlavský magistrát však nemusel brát na stanovisko brněnských památkářů ohled. Co na tom, že stavba roste v těsném sousedství historické části města? Že její plocha bude zaujímat 80 historických parcel o rozloze dvanáctkrát větší než zmiňovaný proklínaný Prior...

Výhrady mají i ekologové a zástupci Povodí Moravy. Ti první proto, že musela být vykácena zeleň v hodnotě 3,3 milionu korun (vrtá mi hlavou, jak se počítá hodnota zeleně, ale budiž), ti druzí proto, že v této lokalitě není dostatečná kapacita kanalizace. Údolím protéká Koželužský potok, tak proč si lámat hlavu s kanalizací. Investor navíc vyjádřil zájem ucházet se o dotace z fondů EU právě na úpravy spojené s okolím potoka.

Z oficiálních stránek City Parku se dozvíme, že „City Park je užitečný,“ „City Park je zábavný,“ „Zbavíme se zanedbané a rozbité části města,“ „V Jihlavě bude konečně kino s velkým plátnem a dokonalým zvukem,“ nebo třeba že „City Park pomůže životnímu prostředí.“ Stránky obsahují i diskusi, ze které raději ani citovat nebudu. Je totiž plná chvalozpěvů a nadšení.

Nu což, při stavbě Prioru se dobovém tisku nejspíš také jásalo. Jenom si říkám, že by možná stálo za to vybagrovat tu zastaralou a nemoderní část města i s hradbami a postavit mezi starý Prior a nový City Park pořádně velké parkoviště… A místo gotické kašny postavit nějakou tu čůrající fontánu od moderního architekta správného původu…

Prior

Zdroje a odkazy:

Článek byl publikován 26.9.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.