Berezovskij žádá od prozápadních ukrajinských politiků zpátky peníze na „oranžovou revoluci“

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/09/2244-berezovskij-zada-od-prozapadnich-ukrajinskych-politiku-zpatky-penize-na-oranzovou-revoluci.htm

RIA Novosti 3. 9. 2007

Kyjev – V pondělí 3. září oznámil ukrajinský soud, že ruský oligarcha Boris Berezovskij (61) vymáhá soudně na ukrajinských politicích téměř 23 milionů dolarů, které poskytl na financování ukrajinské „oranžové revoluce“ v roce 2004.

Tento finančník s britským pasem žijící v Londýně podal u Nejvyššího soudu pro Anglii a Wales žalobu na Aleksandra Tretjakova a Davida Žvaniju, poslance za blok Naše Ukrajina - Lidová sebeobrana prezidenta Juščenka. Oba politiky obvinil ze zneužití financí, které určil na „rozvoj demokracie“. Tretjakov a Žvanija se mají 5. září dostavit ke kyjevskému soudu, aby převzali soudní obsílku.

Nekrvavý převrat na Ukrajině, tzv. „oranžová revoluce“ vynesl v listopadu 2004 k moci prozápadního prezidenta Viktora Juščenka, ačkoli vítězem voleb byl prohlášen jeho rival Viktor Janukovič. Tretjakov je bývalý Juščenkův poradce, Žvanija byl v roce 2005 ministrem.

Berezovskij, který je v Rusku obviněn z podvodu a pokusu o převrat, prohlásil, že peníze převedl na účty Juščenkových příbuzných; ti však toto tvrzení popřeli. Berezovskij tudíž hodlá žalovat i je.

Zdroj: http://en.rian.ru/russia/20070903/76264554.html. Připravila a přeložila Eva Cironisová.

Boris Abramovič Berezovskij (nar. 1946), ruský byznysmen a miliardář, pochází ze moskevské židovské rodiny. Podporoval Jelcinův režim, po Putinově nástupu uprchl r. 2001 do Velké Británie, kde požádal o politický azyl. Jeho rodina žije v Izraeli.

Více v anglické Wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Boris_Berezovsky

Článek byl publikován 5.9.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.