Britové budou cvičit v Čechách irácké a afghánské okupační jednotky

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/07/2171-britove-budou-cvicit-v-cechach-iracke-a-afghanske-okupacni-jednotky.htm

Richard Král

Vláda na sklonku června odsouhlasila, že česká armáda poskytne prostory a podporu výcviku iráckých, afghánských a dalších vojáků. Cvičit je u nás budou Britové, kteří jsou v ČR dislokováni již delší dobu na základně ve Vyškově.

Podle usnesení vlády č. 711 ze dne 27.června 2007 budou v Čechách cvičeni příslušníci ozbrojených sil (mj.) Iráku a Afghánistánu. Jejich výcvik budou provádět angličtí vojáci, kteří se ve vládním materiálu nazývají „Britským vojenským poradním a výcvikovým týmem“. Tato britská jednotka táboří od roku 2000 v kasárnách ve Vyškově, kde začíná také výcvik okupačních sil pro Irák a Afghánistán.

Vláda rozhodla jednotně, pro byli všichni ministři, včetně humanistických Zelených. I ministryně Stehlíková, známá obránkyně lidských práv, zvedla ruku pro. Výcvik okupačních sil pro cizí země na české náklady jí asi nevadí.

Britští vojáci pobývají na našem území v rámci schválené mezinárodní smlouvy – „Memoranda o porozumění mezi Ministerstvem obrany České republiky a Ministerstvem obrany Spojeného království Velké Británie a Severního Irska o zřízení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu pro střední a východní Evropu“, která byla podepsána již za premiéra Zemana 25. července 2000 (ve sněmovně předložil návrh tehdejší poslanec a předseda Výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas). Toto memorandum mělo původně za cíl umožnit v rámci sil NATO výcvik českých vojáků jejich anglickými kolegy.

Jenže doba se mění, NATO vede rozrůstající se válku v Afgánistánu, který násilím okupuje a podílí se i na okupaci Iráku, kde je odpor stejně tuhý. Výše uvedené memorandum bylo proto ke dni 31.května 2007 změněno tak, aby v českých kasárnách mohli být cvičeni také vojáci loutkových okupačních režimů – v Afghánistánu kábulská vláda Hamída Karzáího a v Iráku vláda ovládající Zelenou zónu v Bagdádu Nuriho Malikiho.

Z „poradního a výcvikového týmu pro střední a východní Evropu“ se náhle stává pouze „poradní a výcvikový tým v České republice“.

Vše se děje samozřejmě na české náklady. Jejich výše je neveřejná, nicméně rozpočet ministerstva obrany je mnohamiliardový a připomíná černou díru. V Memorandu se česká vláda zavázala poskytnout anglickým instruktorům následující servis (citujme čl. 6 Memoranda):

a. instruktorské, administrativní a kancelářské prostory s telefony, faxy, přístupem k internetu a zařízeními na kopírování;

b. vhodné výcvikové prostory a střelnice s nezbytným personálem;

c. služební zbraně, munici, stravní dávky do pole a individuální a skupinové polní vybavení pro štáb BVPVT SVE a veškerý personál absolvující výcvik;

d. vozidla, řidiče, pohonné hmoty a údržbu;

e. vybavení pro komunikaci s instruktáží, baterie, servis a údržbu.

Zmíněný článek 6 obsahuje i klauzuli, že „Ministerstvo obrany České republiky poskytne v areálu Vojenské akademie ve Vyškově pro svobodné nebo ženaté/vdané členy BVPVT SVE, kteří přijedou bez rodin, na jejich požádání ubytování takového standardu, který bude akceptovatelný velitelem BVPVT SVE“ Podotkněme, že BVPVT SVE je zkratka pro naše hosty z NATO.

A tak v době, kdy se od pánu Nečase a Topolánka dozvídáme, že na důchody nezbude, schodek rozpočtu je velký a je třeba škrtat kde se dá, financuje česká vláda výcvik okupačních sil pro agresivní a nelegální válku kdesi daleko. Válku, která je vedena proti mezinárodnímu právu, Chartě OSN a Ženevským konvencím.

Válečník Topolánek nemá ještě vyhráno, výcvik okupačních sil na území ČR bude schvalovat i sněmovna a senát. Těšme se tedy na ódy o spojenectví, demokratizaci a zárukách bezpečnosti. A potom přijde hlasování. Nakonec přijedou žoldnéři (pardon, iráčtí bojovníci za demokracii) a hádejte, kdo jim zaplatí postel, stravu a vystřílenou munici? Podívejte se do zrcadla, a pak na své daňové přiznání.

Článek byl publikován 22.7.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.