Rusko nabízí Americe svůj nejlepší radar

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/07/2166-rusko-nabizi-americe-svuj-nejlepsi-radar.htm

Ruský prezident Putin nedávno nabídl Spojeným státům využití radarové základny v ázerbajdžánské Gabale, jeho modernizaci, včetně aplikace nové technologie detekce balistických raket. Američané namítají, že je příliš zastaralá a že je blízko Íránu a tedy i velmi zranitelná. Příliš se však nemluví o jeho následné nabídce ke spolupráci při využívání další radarové stanice nové generace Voroněž-DM nedaleko Armaviru v Krasnodarském kraji, nejmodernější kterou Rusko má a která je dále od Íránu.

Bylo by možné začlenit ji do nového globálního protiraketového systému, který by mohl být budován společně v rámci Partnerství NATO-Rusko. Radar Voroněž-DM nelze se zastaralým Darjalem v Ázerbajdžánu po technické stránce srovnávat, protože Voroněž-DM je zástupce nové generace radarů. Jednoduše vyjádřeno - je tím nejlepším, co Rusové ve své kategorii mají.

Radar byl uveden do zkušebního provozu 15. prosince 2006. Nachází se u města Armavir, asi 700 km na severozápad od íránské hranice a asi 100 km severně Soči. Do plného operačního provozu má být uveden koncem roku 2007. Američanům tedy byla nabídnuta ideální strategická pozice z hlediska schopnosti včasné výstrahy před balistickými raketami, odpálenými z území Íránu. Rusové však mají jednu podmínku - odstoupení od plánů vybudovat prvky evropské části protiraketového systému v Polsku a Česku. Američané doposud nedali na ruskou nabídku zcela jasnou odpověď.

Podle sdělení tiskové služby ruského ministerstva obrany radar Voronež-DM představuje kvalitativně novou generaci systémů této kategorie ruské výroby. Jedná se o radar včasné výstrahy modulového uspořádání, tedy o žádnou železobetonovou podstavu, ale moderní celokovovou konstrukci. V porovnání se systémy dalších světových výrobců se radar vyznačuje zejména unikátními taktickotechnickými a provozními parametry, které se odrážejí ve vysoké pravděpodobnosti zjištění a přesnosti sledování drah letu desítek balistických raket současně. Radar je vybaven plošnou fázovanou anténou o rozměru 30 x 30 metrů a má úžasný sektor elektronického snímání - je schopen nepřetržitě střežit prostor od pólu až po severní Afriku. Pracuje v kmitočtovém pásmu 150 až 300 MHz (metrová vlnová délka) středním výkonem "pouhých" 700 kW, zatímco podobné radary typu Dněpr 2 MW a Darjal dokonce 50 MW. Efektivní impulzní výkon vyzářený anténou se sice tají, ale odborníci se domnívají, že Voroněž-DM v porovnání s radarem Darjal je asi 40krát nižší a proto je i šetrnější k lidskému zdraví i životnímu prostředí v blízkém okolí.

Jednou z největších předností radaru Voroněž-DM je možnost operativní změny provozních parametrů jednoduchou výměnou jen určitých mikrovlnných prvků. Obsluhu radaru Voroněž-DM vzhledem k vysokému stupni automatizace procesů zabezpečuje podstatně méně technických specialistů než jiných podobných radarů (maximálně 15 osob), přičemž náklady na provoz a údržbu jsou o 40% nižší. Pro zajímavost - je to i méně lidí, než u amerického XBR radaru. Zatímco výstavba předchozích typů radarů trvala 5 až 10 let, Voroněž-DM byl postaven jen za 18 měsíců. Jde vlastně o jednoduchou stavebnici - samotný radar lze postavit během několika týdnů, ale většinu času si vyžádá výstavba infrastruktury a objektů technického a provozního zabezpečení.

Putin zároveň nastínil otázku perspektivního řešení - veškeré informace nového radaru by mohly být bez problémů provozně plně slučitelné se spojeným informačním systémem včasné výstrahy, shromažďování a vyhodnocování získaných dat paralelně ve dvou střediscích - v Moskvě a v Bruselu s tím, že stejné informace by mohly on-line využívat NATO, Spojené státy i Rusko. Šlo by o ucelený informační a datový systém, který by fungoval v reálném čase.

Pokud jde Spojeným státům skutečně o to, jak efektivně a účinně čelit současné a budoucí raketové hrozbě, pak by ruskou nabídku měly přijmout a strukturu předsunuté části budovaného systému protiraketové obrany odpovídajícím způsobem přizpůsobit. Pokud tak neučiní, pak popřou samotný jeho účel a smysl.

-sky-

Článek Rusko nabízí Americe svůj nejlepší radarpřebírám ze serveru atomonline.cz, kde vyšel 13.7.

Článek byl publikován 17.7.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.