Palestinští uprchlíci z Iráku míří do Brazílie

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/07/2148-palestinsti-uprchlici-z-iraku-miri-do-brazilie.htm

AMMÁN – Po čtyřletém strádání v uprchlickém táboře v jordánské poušti zamíří stovka palestinských uprchlíků z Iráku konečně do nového domova – Brazílie.

Organizace OSN pro uprchlíky (UNHCR) oznámila, že skupina, v níž jsou i děti a starší lidé, se v září vydá do Brazílie z uprchlického tábora Rwejšed ležícího 60 km od irácko-jordánské hranice. „UNHCR je vděčná … brazilské vládě za přesídlení asi 100 palestinských uprchlíků, kteří původně žili v Iráku,“ praví se v prohlášení. Uprchlíci budou vysláni ve třech skupinách, přičemž přednost budou mít starší lidé a rodiny s dětmi. Podle plánu se má asi 22 rodin usadit ve státě São Paulo, zatímco 18 rodin půjde do Rio Grande do Sul. Osamělí starší uprchlíci budou ubytováni v domově pro staré lidi, kde jim bude zajištěna lékařská péče.

Všichni obdrží po 24 měsíců placené ubytování, nábytek a materiální pomoc. Podle profesí bude prozkoumána možnost zajištění práce pro všechny, zatímco síť dobrovolníků a místní obce jim budou během integrace poskytovat morální podporu. Děti budou navštěvovat výuku portugalštiny, aby v březnu 2008 mohly být přijaty do brazilských škol. Současně bude Palestince tým humanitárních profesionálů seznamovat s brazilskou kulturou a povede lekce portugalštiny.

Tábor Rwejšed uprostřed pouště zřídila v roce 2003 jordánská vláda za pomoci mezinárodních humanitárních organizací, aby zde byl ubytován očekávaný příliv uprchlíků z Iráku. Hned v prvních dnech sem přišlo přes 2 000 lidí, pak se Jordánsko rozhodlo zastavit přijímání dalších žadatelů o azyl z obav, že by to z válkou zmítané země přilákalo miliony uprchlíků.

V posledních čtyřech letech se většina uprchlíků – ze Súdánu, Íránu, Kurdistánu, Iráku a Palestiny – usazovala ve třetích zemích včetně Austrálie, Nového Zélandu, Kanady, Skandinávie a USA.

Obyvatelé tábora Rwejšed si stěžovali na svízelné životní podmínky, způsobené extrémním podnebím s oslepujícími písečnými bouřemi v létě a do morku kostí pronikajícím mrazem v zimě. „Čelili extrémně tvrdým podmínkám v prašném a škorpióny prolezlém pouštním táboře, odkud se nemohli nikam dostat,“ uvádí prohlášení UNHCR.

Palestinci jsou první skupinou uprchlíků z území mimo Latinskou Ameriku, která má využít „programů solidarity při přesídlování“, které byly vypracovány v roce 2004 Mexikem. Tento plán, který přijalo 20 latinskoamerických zemí, byl sice určen jen ve prospěch uprchlíků v rámci regionu – většinou z Kolumbie. Brazílie nabídku pomoci rozšířila na obyvatele palestinského utečeneckého tábora v Jordánsku. Úřadovna UNHCR v Brazílii v rámci pomoci nově příchozím při integraci do brazilské společnosti zaměstná arabsko-portugalský tým, který bude seznámen s palestinskými tradicemi a kulturou.

Přesídlením palestinských uprchlíků bude obav z nejisté budoucnosti zbavena pouze hrstka iráckých rodin. Jordánsko, které hostí 1,2 milionu Palestinců a téměř 700 000 Iráčanů, opakovaně hrozilo uzavřením tábora a transferem jeho obyvatel za hranice. Úředníci UNHCR však zatím vždy dokázali jordánskou vládu přesvědčit, aby nechala tábor v provozu do doby, než bude nalezeno trvalé řešení.

Článek IRAQ-JORDAN: Palestinian refugees from Iraq heading to Brazil vyšel na alertnet.org 4.7. Překlad a úprava Eva Cironisová

Článek byl publikován 9.7.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.