Šíitský duchovní Šajch Chálisí obvinil z atentátu na svatyni v Sámarrá Američany a irácké kolaboranty

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/06/2109-siitsky-duchovni-sajch-chalisi-obvinil-z-atentatu-na-svatyni-v-samarra-americany-a-iracke-kolaboranty.htm

Generální tajemník Irácké ustavující konference (strany složené ze šíitů i sunnitů odmítajících okupaci a loutkovou iráckou vládu) šíitský duchovní Jeho Eminence Šajch Džawád al-Chálisí obvinil 13. června 2007 v interview pro televizní kanál Ráfidajn americké okupanty a jejich irácké pomahače z bombového útoku na dva minarety šíitské svatyně Askarajn v Sámarrá, k němuž toho dne ráno došlo navzdory tomu, že celá oblast byla uzavřena bezpečnostními silami.

Chálisí prohlásil, že to, co se stalo, ukazuje na nový plán okupačních sil, jak vyvolat sektářské vášně, a upozornil na to, jak se mohli ozbrojenci s bombami dostat ke dvěma minaretům svatyně, která byla uzavřena a ze všech stran obklopena loutkovými bezpečnostními silami.

Vyzval irácký lid k jednotě a proměnění příštího týdne v „Týden solidarity“ na znamení odporu proti intrikám okupantů a jejich pomahačů. Dodal, že cílem těchto nepřátel Iráku je vtáhnout irácký lid do víru občanské války, a vyjádřil naději, že jejich plány se díky pomoci Boží nezdaří.

Chálisí též podotkl, že stejný cíl a stejného pachatele měly i předchozí bombové útoky na sunnitské mešity šajcha Abd al-Qádira al-Kajláního a imáma Abú Hanífy an-Nu’mána.

Článek Sheikh al-Khalisi Calls to Stand Against the Occupation vyšel na serveru hyetnet.org. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 17.6.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.