Přímá demokracie ve světě - aktuality

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2007/06/2102-prima-demokracie-ve-svete-aktuality.htm

Jiří Polák

USA

Demokratický prezidentský kandidát, ex-senátor Mike Gravel, s nímž máme dobré osobní styky, budí rostoucí pozornost svými vystoupeními v TV. Požaduje ústup od imperialismu, okamžité stažení amerických vojsk z Iráku a další užitečné kroky. Jeho program zahrnuje požadavek dodatku k Ústavě USA, který by zavedl závazné lidové referendum na federální úrovni.

Stát Vermont

Tento stát na severu USA přistoupil k Unii teprve několik let po jejím vzniku. Jeho vlastní ústava předcházela té, kterou přijali "otcové zakladatelé". Teď se tam šíří hnutí požadující, prostřednictvím elektronických městských shromáždění, odtržení státu Vermont od USA. Lidé jsou nespokojeni s tím, že je jim vnucována neo-konzervativní politika. Říkají: "Přistoupili jsme k Unii, ale odmítáme být součástí impéria." Odtržení jednoho státu by mohlo rozpoutat řetězovou reakci a nakonec vést k zániku poslední supervelmoci.

Následující citát (v překladu) ukazuje jak se dívá velká část americké vzdělané veřejnosti na politiku své země: "Politici už nejsou politiky. Pracují pro světovou elitu a nereprezentují prosté lidi ani zemi. Jsou to vysoce placení promývači mozku, facilitátoři vizí, podvodníci, lháři a zloději. Jsme nuceni platit jejich mzdy. Jsme nuceni financovat všechny iniciativy globální vlády, které doslova rozkradly bohatství, majetek, úspory a bezpečnost každého prostého člověka na této planetě. Bohatství, které nashromáždili během minulých třiceti let tito zločinci přesahuje chápání - doslova přesahuje chápání prostých lidí. Žijeme ve stavu nezměřitelné nevědomosti. Byli jsme sprostě okradeni, ale stále ještě se vzpíráme přiznat krádež našich peněz, našich zdrojů obživy, našich dětí, našeho potenciálu, našeho národa a budoucnosti." (Nancy Levant, www.whatreallyhappened.com 5.května 07)

Francie

Program nedávné socialistické kandidátky na prezidenta, Ségolène Royal, obsahoval požadavek, aby náhodně vybraní občané, spolu se zvolenými reprezentanty, vytvořili poradní Ústavní komisi, jejímž mandátem by bylo doporučit změnu francouzského politického systému, čímž by vznikla Šestá republika. Paní Royal sice prohrála volby, ale dostala 47 procent hlasů, což svědčí o tom, že požadavek občanské deliberace - jednoho ze dvou hlavních prvků PD - se dostává do popředí zájmu. Požadavek PD se dosud nikdy neobjevil ve Francii na tak vysoké úrovni. Všimněte si, že tento požadavek je totožný s požadavkem obsaženým v českém návrhu Občanské ústavy.

Španělsko

4 července t.r. pořádá Baskický parlament a Mondragonská univerzita konferenci o problémech regionu. Prof.Becker, USA, (náš spolupracovník) byl pozván, aby na konferenci působil jako historik E-demokracie.

Švýcarsko

Město Luzerne a Dr.Bruno Kaufmann, IRI-Europe, pořádají v květnu 08 ´První světovou konferenci o PD´ Prof.Becker byl pozván k předběžnému jednání o této konferenci na švýcarském velvyslanectví ve Washingtonu. Pozn. Název konference je zavádějící. První mezinárodní konference o PD byla uspořádána v ČR r. 1998. Jejím moderátorem byl právě prof.Becker.

Tyto a jiné informace jsou obsaženy v nejnovějším čísle mého mezinárodního bulletinu Worldwide Direct Democracy Newsletter, který vychází tiskem v ČR a elektronicky v USA a Velké Britanii.

Článek byl publikován 12.6.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.