Bemův výlet a česká média

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/05/2083-bemuv-vylet-a-ceska-media.htm

Richard Král

Pražský primátor si udělal výlet na Mount Everest. Vzal si neplacenou dovolenou a na dva měsíce zmizel. Česká média v čele s tradičně ochočenou Mladou Frontou nejen kriticky nepíply, ale jeho návrat téměř oslavovaly. Místo otázek, kdo tento milionový výlet platil, proč byl porušen zákon a jak je možné, že si primátor dovolí tak dlouho nepracovat.

Bémova ODS vyhrála v Praze s převahou volby a tak její předák cítí, že jej nemůže nic ohrozit. Praha se sice pod jejich vedením zadlužila na horentních téměř 50 miliard korun, a zadlužování pokračuje vesele dál. Miliardami pan Bém přitom jen hází, např. do kapes magnáta Sebastiana Pawlowskiho, od kterého si Magistrát za do očí bijících nevýhodných podmínek pronajal své sídlo.

Na svém webu má primátor heslo, že „úřady jsou především pro občany“ a „Magistrát musí být fungující, otevřený....“ On sám si udělí dvouměsíční dovolenou, o které si ostatní zaměstnanci jeho úřadu i zastupitelé mohou nechat jen zdát. Zákon o hlavním městě Praze stanoví maximální délku dovolené zastupitelů pět týdnů, zastupitel Pavel Bém si nadělil osm. Dal tak najevo, že zákon platí jen pro někoho.

Pražští radní dokonce primátorovi jeho výlet odhlasovali a uzavřeli s ním dokonce prý jakousi „Dohodu“. Mluvčí Magistrátu Jiří Wolf to okomentoval takto: „Dohoda řeší legislativně čistě a věcně korektně uvolnění primátora Prahy na jeho cestu“. Jak může dohoda, tj. dvoustranná smlouva legislativně čistě obejít zákon, ví asi jen pan Wolf.

Česká média nekladou panu primátorovi nepříjemné otázky. Nejsou za to placena. Radši uveřejňují fotky, jak se pan Bém, manažer po uši zadluženého města, usmívá na himalájských hřebenech. Ve vytváření kladného PR a střevním horolezectví zvítězila s přehledem Mladá Fronta (pro zastření své svazácké minulosti používajíce dovětek Dnes).

Kdo Bémovi jeho výlet platil? Prý sám. Náklady byly podle jeho slov 1,8 milionu korun. Skutečné byly jistě mnohem vyšší. Bém používal satelitní telefon a na expedici si platil řadu nosičů a pomocníků. Jak dlouho by Bém šetřil na takový špás ze svého platu?

Nebo snad panu Primátorovi přispěl na cestu jeho pravá ruka a „výběrčí“ Roman Janoušek, před kterým se třesou čeští novináři napříč mediálním rybníkem (nejvíce snad Radek John na Nově)?

Před posledními komunálními volbami v Praze strašila tvář Pavla Béma Pražany na každém kroku. Město bylo doslova zaplaveno jeho sliby o bezpečnějším, čistším a lepším městě. Nic o Himalájích a dvouměsíční dovolené na billboardech kupodivu nebylo.

Článek byl publikován 31.5.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.