Nové sdružení podpoří „hlas lidu“ proti radarové základně

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2007/05/2071-nove-sdruzeni-podpori-hlas-lidu-proti-radarove-zakladne.htm

Tisková zpráva 23. 5. 2007: Po celé republice vznikají zdola občanské iniciativy, které vyjadřují nesouhlas se zřízením radarové základny cizího státu na území České republiky a žádají vyhlášení všelidového referenda k této otázce. Na jejich podporu vzniklo nyní servisní sdružení Servis NEZAKLADNAM, o.s., shromažďující prostředky na aktivity proti stavbě základny.

Jde zejména o fundraising (ucházení se o granty různých institucí), právní, organizační, poradenský a argumentační servis občanským iniciativám, aktivistům a občanům po celém území ČR, dále přijímá dobrovolné příspěvky od členů a sympatizantů a ty poté transparentně poskytuje na aktivity proti základnám. Prvními aktivitami nově vzniklého sdružení je projednání záboru na celostátní demonstraci proti základnám 26. 5. 2007 od 15 h na Václavském náměstí, tisk letáků na tuto akci a jejich distribuce v časopise Tip. Na adrese www.neradaru.cz jsou další odborné informace na podporu vzniku a úspěšné činnosti protizákladnových iniciativ a také diskusní fórum pro veřejnost.

Předseda sdružení Štěpán Steiger nám k tomu řekl: „Bez finanční a logistické podpory není možné dlouhodobě úspěšně vést občanský odpor proti základnám, krátkodobé aktivistické nadšení samo o sobě rychle vyprchá. Zastánci základny mají k dispozici vládní fondy a sympatie řady médií.“ Na další otázku, jaký je vztah k již existujícím sdružením, odpověděl hospodář sdružení Lukáš Neterda: „Případ od případu, například s některými členy brněnské či ostravské skupiny nebo s brdskými starosty máme užší vztahy. Existujeme ale teprve krátce a jsme otevřeni pro co nejbohatší síť vztahů.

Na další otázku, proč nevěří v moudrost a patriotismus našich představitelů, kteří jednají o radaru, odpovídají: „Nelze se spolehnout na něco, co neexistuje. Možná jsou patrioté, ale ne vzhledem k ČR. Ministři Vondra, Parkanová, Schwarzenberg a další, např. Tomáš Pojar a Václav Havel, jsou zřejmě zainteresovaní na tom, aby z Česka udělali vazala světové supervelmoci. Plánovaná základna v Brdech je určena k ochraně USA, ne ČR. Pro představitele státu by měly být prioritou zdraví a životy vlastních obyvatel. To pro ty naše asi neplatí...

Na otázku, zda nové sdružení nemá nějakou skrytou politickou agendu či stranickou motivaci, odpovídají jeho předseda Steiger: „Nepotřebujeme u nás žádné cizí základny. Strategické zbraně, jako je tento superradar, určené pro vedení války v Evropě, nás ohrožují na zdraví a životě a to je všechno. Nejsme pobočkou komunistické strany, Íránu ani Ruska nebo kohokoli jiného. Chceme, aby český volič byl jediným pánem v domě a rozhodoval o své budoucnosti v referendu. Zatím je s ním zacházeno jako s nesvéprávným chovancem ústavu, za něhož rozhodne opatrovník – „odborník“, Mirek Topolánek, Vasil Biľak nebo jiná loutka našeho právě aktuálního Velkého Bratra“.

JUDr. Štěpán Steiger Bc. Lukáš Neterda, tel. 776.733278 RNDr. Miroslav Prokeš
předseda sdružení člen výboru – hospodář sdružení člen výboru sdružení

 

Servis NEZAKLADNAM, o.s.
Senovážné nám. č. 24, 116 47 Praha 1
e-mail: info@neradaru.cz, IČ: 285 55 473

Transparentní účet č. 2695233001/2400 veden u eBanky, a.s., Na Příkopě 19, 117 91 Praha 1.

Článek byl publikován 24.5.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.