Ministerstvo obrany odmítá zveřejnit svazek agenta StB Stanislava Motla

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2007/05/2064-ministerstvo-obrany-odmita-zverejnit-svazek-agenta-stb-stanislava-motla.htm

Tomáš Vejvoda

Nemám rád, když někdo káže vodu a pije víno. Požádal jsem proto Ministerstvo obrany, Úřad pro zpřístupňování dokumentů, aby mi v souladu se zákonem poskytlo kopii svazku agenta Stanislava Motla, t.č. známého publicisty a investigativního novináře TV NOVA. Výsledek?

O tom, že je Stanislav Motl evidován jako Stbák, jsem se dozvěděl na internetu na Cibulkových seznamech a webových stránkách věnovaných kauze Kinský. Také se o tom zmínil Zvědavec. Pro ostatní média je tato záležitost tabu.

Motl měl asi smůlu, že se jeho jméno nestihlo smazat a svazek skartovat, jako u tisíců dalších prominentů. Ale zatím se mu dařilo vše ututlat. Řekl jsem si tedy, že vyzkouším, jak jsou archivy komunistické tajné policie otevřené.

Podle zák.č. 140/1996 Sb., o zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti, lze zpřístupnit dokumenty StB na základě žádosti. Podle § 8 tohoto zákona není třeba žádné další zvláštní kvalifikace, povolení atd.

Účelem zákona má být „co nejširší odhalení praxe komunistického režimu při potlačování politických práv a svobod vykonávané prostřednictvím tajných represivních složek totalitního státu.“ Jenže dotknete-li se vybraných prominentů, ejhle, slepá ulička.

Naše úřady praktikují zvláštní praxi. Vydávají spisy jen u osob, které jsou buď mrtvé, nebo zcela nezajímavé (koho zajímá personální spis 80letého důchodce). Naopak svazky osob veřejně činných a aktivních jsou buď skartované, ztratily se, nebo tyto osoby nejsou na seznamu určeném ke zveřejnění.

Na mou žádost mi ministerstvo odpovědělo šalamounsky: Poskytnout spis prý lze jen tehdy, „pokud se v případě žadatele jedná o příslušníka bezpečnostní složky, jehož jméno je obsaženo v seznamu zveřejněném ministerstvem podle § 7 zákona. Tento seznam je veřejně dostupný na internetových stránkách www.uzd.army.cz a obsahuje jména příslušníků bezpečnostní složky, jejichž personální spisy byly již zpřístupněny oprávněným žadatelům.

Odpovědí ministerstva jsem nebyl překvapen. Jen mi potvrdila to, co jsem si myslel. A úspěch jsem přeci jen měl, větší, než jsem čekal. Úřady potvrdily, že pan Motl byl nejen příslušníkem StB, ale v dopise se hovoří dokonce v této souvislosti o „zpřístupňování dokumentů bývalé vojenské kontrarozvědky“. Tedy StB a kontrarozvědka k tomu? Vypadá to, že pan Motl byl velmi aktivní.

Úřady odmítly vydat jeho spis. Možná tak za dvacet let, zapomněly napsat. Počkej si, občane. Spis bude asi hustý. Spousta špíny. Lepší ho nechat v archivu pod zámkem.

Článek byl publikován 22.5.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.