Antisemitismus v Izraeli stoupá

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/05/2060-antisemitismus-v-izraeli-stoupa.htm

OKUPOVANÝ JERUZALÉM – Antisemitských útoků páchaných izraelskými skinheady většinou ruského původu, kteří se se svým židovským původem neztotožňují nebo jej vůbec nemají, přibývá v samém srdci Izraele, který se pyšní tím, že je bezpečným přístavem pro židy z celého světa.

„V současné době se to stává fenoménem,“ řekl AFP 20. dubna Zalman Gilichenski, čtyřicetiletý ultraortodoxní žid, který emigroval v roce 1989 z Moldavska, a nyní pracuje jako šéf centra Dmir, jež sleduje oběti antisemitských útoků a pomáhá jim. „V téměř každém izraelském městě existuje skupina několika desítek antisemitů. Celkem je v Izraeli několik stovek neonacistů.“ Zprávy podle něho naznačují, že k antisemitským útokům, páchaným izraelskými občany, dochází v Izraeli denně. Podle nezávislých odhadů je každoročně v Izraeli hlášeno asi 500 antisemitských útoků. Za většinu z nich jsou zřejmě zodpovědní ruští nacionalisté, kteří se identifikují s antisemitskou ideologií.

Izraelští představitelé odmítají poskytnout statistiku antisemitských útoků v zemi. Izraelská policie se zdráhá označovat tyto incidenty jako antisemitské. Místo toho pro rasistické útoky a znesvěcování hrobů a synagog užívá termín „vandalismus“. „Zákon nám nedává možnost definovat nějaký incident v Izraeli jako událost antisemitského charakteru, a všechny spadají pod všeobecný termín vandalismus,“ prohlásil pod podmínkou zachování anonymity jeden z úředníků izraelského ministerstva spravedlnosti.

Rabín Avraham Levine (38), který přijel do Izraele z Ruska v roce 1995, se stal obětí brutálního antisemitského útoku, když na něho cestou domů ve městě Petah Tikva na okraji Tel Avivu zaútočila skupina skinheadských výrostků: „Vrhli se na mne, bili mne a proklínali mou matku v Rusku. Pak se vrátili s klacky a zbili mne. Zlomili mi ruku, ale Bůh mi zachránil život. Křičeli ‚židi opouštějí Rusko!‘ V Rusku bych urazil každého, komu bych řekl ‚žid‘. Jak to může někdo dělat v Izraeli?“ („Žid“ je v Rusku hanlivý výraz místo „jevrej“.)

V minulých letech byly desítky židovských škol a synagog zničeny a posprejovány svastikami a nadávkami v ruštině. V květnu 2005 byla zničena a znesvěcena takovými hesly velká synagoga v Petah Tikva. Ve stejném měsíci zatkla vojenská policie vojáka sovětského původu, který měl na paži vytetovanou nacistickou svastiku a prohlásil, že židy nenávidí. Krátce nato byl obžalován jiný voják ze zřízení první neonacistické webové stránky v Izraeli, která obsahovala odkazy na Hitlerův Mein Kampf a fotografii Hitlera a dvou vojáků zdravících nacistickým pozdravem.

Gilichenski obvinil izraelské představitele, že zavírají před rostoucími antisemitskými útoky v Izraeli oči. „Izrael velmi rychle kritizuje antisemitismus za hranicemi, ale tváří v tvář antisemitismu uvnitř země mlčí,“ řekl. V Izraeli neexistuje zákon, který by zakazoval antisemitismus, protože si jeho zákonodárci takovou situaci nikdy ani nepředstavili.

Článek Anti-Semitism Surging In Israel vyšel na serveru rense.com. Překlad Eva Cironisová - děkuji.

Článek byl publikován 18.5.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.