Demokracie budoucnosti - reakce

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/05/2059-demokracie-budoucnosti-reakce.htm

Jiří Polák

Potěšilo mě, že většina komentátorů s mou analýzou nynějšího systému v podstatě souhlasí. Chtěl bych jen reagovat na některé pochybnosti a námitky.

  1. ˝Každý systém se nakonec zkorumpuje, tedy i ten, který se snažíme nastolit.˝ To je pravda, pokud v novém, skutečně demokratickém systému nebudou zabudovány mechanismy, které korupci znemožní. Jsme přesvědčeni, že právě takové mechanismy jsou obsaženy v našem návrhu Občanské ústavy. Ta vyšla i tiskem. Lze ji dostat na www.kosmas.cz nebo stáhnout z internetu.
  2. ˝Žádná mocenská elita se dobrovolně nevzdá svých privilegií. Článek je neoprávněně optimistický.˝ Skupina, jejíž stanovisko v článku vyjadřuji (sdružení DEMOKRACIE - www.demokracie.info) má jasnou představu jak dosáhnout změny: Donutit volené reprezentanty, aby uspořádali veřejnou debatu o návrhu Občanské ústavy a pak ji předložili k referendu. Jestliže většina účastníků referenda (nikoli většina občanů) se vysloví pro přijetí Občanské ústavy, pak tato ústava vstoupí v platnost místo nynější ústavy, čímž vznikne nový, skutečně demokratický systém. Odmítnou-li držitelé moci podrobit se jasně projevené vůli občanů, pak mohou přijít na řadu demonstrace nebo i jiné akce (symbolická defenestrace? ...) Lze však doufat, že ti rozumnější reprezentanti uznají, že máme pravdu, přidají se k nám a začnou budovat novou politickou kariéru v nových politických strukturách. První, co teď hodláme udělat je poslat každému poslanci a senátorovi zdvořilý dotaz zda je ochoten/ochotna podpořit náš požadavek veřejné diskuse a pak referenda. Bude připojen leták, kde jsou shrnuty hlavní principy OÚ:
    1. Odloučení legislativní moci (parlament) od výkonné (vláda). Vláda nezávislá na politických stranách, jmenovaná prezidentem na základě odbornosti a nezávadného charakteru, podřízená občanům vládnoucím buď prostřednictvím parlamentu nebo občasných referend pořádaných ve spolupráci s poradními, náhodně vybranými plánovacími komisemi podle osvědčeného modelu ˝Plánovací Cely˝ a ˝Občanské Poroty˝. Občané musí mít poslední slovo i v oblasti zahraniční politiky.
    2. Právo občanů na iniciativu a referendum na všech úrovních.
    3. Přímá volba prezidenta všemi občany.
    4. Možnost odvolat reprezentanta i během volebního období, bude-li si to přát většina voličů v příslušném obvodu.
    5. Možnost měnit a doplňovat ústavu na základě iniciativy a referenda po splnění určitých kriterií. (Podobně jako ve Švýcarsku.)
    6. Platy a jiné výhody volených zástupců budou periodicky určovány přímo občany prostřednictvím plánovacích komisí.
      Naší snahou je proměnit sdružení Demokracie v politickou stranu. K tomu potřebujeme ještě několik set podpisů pod petiční arch, který lze stáhnout z naší webové stránky. Občané nám mohou pomoci také kontakty s medii a se svými volenými reprezentanty.
  3. ˝Naším vzorem by mohly být skandinávské země?˝ S tím nemohu souhlasit. Žiji ve Švédsku od r.65 a švédský i skandinávský systém znám lépe než český. Švédové se patrně domnívají, že vybudovali nejlepší možný demokratický systém (jejich loutková monarchie jem většinou nevadí) a že další vývoj už není možný. Jistě to souvisí s jejich historií. Od přijetí všeobecného hlasovacího práva začátkem dvacátého století mají pořád stejný systém. V ČR dosud žijí někteří občané, kteří prožili 6 různých systémů: První republika, pomnichovská republika, protektorát, Třetí republika 45-48, komunistická totalita a teď postkomunismus. Myslím, že Češi proto mají zabudováno v genech chápání, že politické systémy se mohou měnit. Staletí útlaku v nás vypěstovala důmysl, nápaditost a intelektuální pružnost. Teprve můj dlouhý pobyt v cizině mne naučil oceňovat tyto vlastnosti. Nemusíme nikoho napodobovat, jsme schopni sami si vytvořit systém, který nám bude vyhovovat.

Článek byl publikován 18.5.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.