Zabraňte vzniku autoritativního režimu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2007/05/2045-zabrante-vzniku-autoritativniho-rezimu.htm

Milan Valach

Jak ovládnout svět. Nejde o to, že je to nemožné, nebezpečné je, že se o to někteří snaží.

Oproti rozšířené iluzi k ovládnutí lidí nestačí mít v rukou vojenskou a policejní moc. A nestačí k tomu ani ovládání ekonomických zdrojů této moci. I vojáci a policisté jsou lidé a pokud a pokud se většina z nich ideově neztotožní s podstatou režimu, kterému slouží, obrátí se dříve či později proti němu. Každá úspěšná revoluce v dějinách začínala tím, že došlo k rozkladu těchto „fyzických“ nástrojů moci. Ještě obtížnější situace nastává, když se vládnoucí elita chová v rozporu se základními principy systému, jemuž stojí v čele.

A to je právě naše dnešní situace.

Výrok Vlasty Parkanové, že lidé jsou neodpovědní (rozuměj hloupí), a proto nemohou rozhodovat o americké vojenské základně u nás v referendu, na ni a celou současnou vládu, jež zavedení přímé demokracie brání ze všech sil, prozrazuje více, než je jim milé. To, co se v něm skrývá, je pohrdání občany a demokracií, je to snaha vládnout a nikoliv zastupovat.

Oni nechtějí být naši jen dočasní zástupci, oni by chtěli být těmi, kdo nám budou určovat, jak máme žít.

Praktická aplikace tohoto elitářského a přezíravého postoje vede ovšem k nárůstu společenského napětí a rostoucímu odporu zdola. To nás vrací k původní otázce. Jak přimět lidi k tomu, aby souhlasili i s tím, co je v rozporu s jejich vlastními zájmy?

Odpověď je známá a stará jako politika sama.

Kdo chce lidem vládnout, musí ovládat jejich myšlení. A toho se dá nejsnáze dosáhnout manipulací s emocemi. Jak jsem již psal jinde (viz Princip moci na pozadí války), tohoto cíle lze nejsnáze dosáhnout jejich kombinací. A tak se v politické propagandě autoritářských a totalitních vůdců vždy spojují fráze o morálně pozitivních hodnotách od nejvyššího dobra, spasení všech pravých věřících, světovém míru apod. se stejně vypjatým odsouzením protivníků.

Skutečností je, že se tomuto způsobu „vztahování se ke světu“ nemůžeme vyhnout. I já osobně silně nenávidím nacismus, stejně jako všechny jiné projevy totalitarismu, včetně onoho komunistického. Ale nechceme-li znovu upadnout do pasti autoritářského režimu, a toto nebezpečí nám dnes podle mého názoru hrozí (vedle mnoha jiných příznaků) a vezměme rovněž v úvahu služebný poměr českých politiků vůči vládě USA), musíme zdůrazňovat nikoliv city, ale pravidla systémové kontroly moci zdola, tj. demokracii a její základní princip, kterým je vláda občanů.

Velká část našich politiků se ovšem domnívá, že je tomu naopak a že základem demokracie je vláda politiků nad občany, jak nám svým výrokem prozradila i paní Parkanová.

Pak je ovšem důležité kontrolovat myšlení lidí, filtrovat informace a ovládnout jejich emoce. Právě o to se snaží většina našich sdělovacích prostředků.

Nejúčinnější je toto vymývání mozků tehdy, když je zaměřeno na skupinu obyvatel, která vlivem své nedostatečné sociální zkušenosti, přirozeným respektem k autoritám a menší mírou vědomostí nejsnáze podléhá manipulaci ze strany těchto autorit. Takovouto skupinou jsou děti.

Je neuvěřitelné a krajně ostudné, že k něčemu takovému se propůjčila i veřejnoprávní(!) Česká televize v pořadu Tykadlo, jehož 15 minut opravdu stojí za zhlédnutí.

Není to zásadní zlom, není to přechod k autoritativnímu režimu, ale je to jeden z malých kroků tímto směrem. Ale takových je nyní činěno více.

Obracím se proto na všechny demokraticky smýšlející občany, kteří si váží své svobody, s následující prosbou.

Brněnská skupina Ne základnám připravila e-mailovou kampaň stížností na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Je to obdoba kampaní běžných v jiných zemích a jejím cílem je ukázat občanskou nespokojenost s touto podobou fungování veřejnoprávní televize, a to na tomto konkrétním skandálním případě.

Podpořte naši kampaň, připojte svůj podpis a vyjádřete nesouhlas s manipulací, které se vůči nám občanům dopouštějí sdělovací prostředky. Rozšiřte tuto informaci mezi své známé a poproste je o zapojení do této kampaně.

V parafrázi na známý výrok je možné říci, že je to malý čin pro člověka, ale velký skok pro občanskou společnost u nás.

Formulář dopisu najdete na stránkách Brněnské skupiny Ne základnám.

Našim nejbližším cílem je 5000 odeslaných protestních dopisů. Pomozte nám jej dosáhnout.

Takovýchto kampaní, vedle jiných aktivit, připravujeme více a doufáme, že nás v nich podpoříte. Budeme žít jen v takové společnosti, jakou si sami vytvoříme.

Článek byl publikován 11.5.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.