Otevřený dopis starostovi Městské části Praha Klánovice Ing. Ladislavu Hrabalovi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2007/05/2043-otevreny-dopis-starostovi-mestske-casti-praha-klanovice-ing-ladislavu-hrabalovi.htm

Rudolf Vrba

Vážený pane starosto,

dne 19.5. má proběhnout v Klánovicích za podpory MČ Praha - Klánovice beseda a digitální projekce s názvem „Společně proti rasismu“. Jako přednášející mají vystoupit paní ministryně vlády ČR Džamila Stehlíková, sociální antropolog Yasar Abu Ghosh a jakýsi Pavel z Antifa.

Jako demokraticky smýšlející člověk se na Vás obracím s velkým znepokojením. Mohl by jste mi vysvětlil, jak je možné, že MČ Praha – Klánovice podporuje akci na které vystoupí člen organizace Antifa, která je vedena na Ministerstvu Vnitra ČR jako extrémistická?

Ve zprávě o extremismu, kterou vydalo Ministerstvo vnitra ČR stojí:

„AFA je neregistrovaná organizace sdružující radikální (militantní) antifašisty, kteří vytvářejí akční skupiny, které přednostně vyvíjejí svou činnost v jednotlivých lokalitách či regionech. Česká AFA vznikla v červnu 1996 a je propojena s ostatními zahraničními AFA organizacemi. Po útlumu své činnosti v letech 1997 – 1998, se v roce 1999 zaktivizovala a nyní patří mezi významné subjekty anarchoautonomí scény.

AFA sama sebe charakterizuje následovně: ”Prioritním úkolem AFA je ochrana politického a veřejného prostoru revolučního anarchistického hnutí, zabezpečení jeho šíření skrz propagaci a sociální boj před útoky a vytlačování neonacistickými a pravicovými skupinami a organizacemi a represivními složkami státního aparátu. Toto je základním smyslem existence a práce české AFA na rozdíl od ostatních zahraničních organizací stejného jména....AFA považuje odstranění kapitalismu a státu a vznik svobodné sociálně spravedlivé a beztřídní společnosti jako základní předpoklad zabraňující vzniku fašismu a růstu krajní pravice. Toto je možné však jedině v době skutečných společenských změn, dosažených sociální revolucí, kterou podnítí revoluční anarchistické hnutí. AFA v dlouhodobém revolučním cíli vidí svůj úkol v přípravě podmínek pro tyto revoluční změny” .....AFA zásadně odmítá pacifismus v antifašistickém hnutí a považuje ho za jed, který v minulosti zapříčinil milióny mrtvých a strádajících. V rámci antifašistického boje hodlá šířit militantní duch. “

Soudní znalec a odborník na extremismus, JUDr. Miroslav Mareš, popisuje ve svém nedávno vydaném manuálu pro policii - „Extremismus“ tuto organizaci také jako anarchistickou a militantní.

Jste si vědom, pane starosto, že podporujete besedu, na které bude svou zhoubnou ideologii propagovat zástupce organizace, která uznává anarchistické myšlenky, požaduje zrušení státu, soukromého vlastnictví , odmítá pacifismus a propaguje a používá násilí?

Na této besedě bude s největší pravděpodobností naplněna skutková podstata trestného činu § 260.

Dle platného znění trestního zákona § 260 trestního zákona se uvedeného trestného činu dopustí ten, kdo podporuje a propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť. Tohoto trestného činu se tak nedopustí jen ti, kdo jej verbálně naplní, ale také ti, kdo toto setkání umožnili a zaštítili. Tedy i vy, pane starosto.

Text tohoto dopisu proto posílám i do předních médií a rovněž upozorňuji krajské státní zastupitelství s podezřením na trestný čin ve stádiu pokusu.

Samotná podpora besedy „Společně proti rasismu“, na které má vystoupit člen Antifašistické akce je útokem na základní principy demokracie a podpora extremismu. Doufám, že z mého dopisu vyvodíte patřičné závěry a informujete mě o vašem dalším postupu na můj email.

S pozdravem

Rudolf Vrba

V Praze, dne 10.5. 2007

Článek byl publikován 11.5.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.