V zemi neomezených svobod vyrukovali proti dalšímu neřádu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2001/11/204-v-zemi-neomezenych-svobod-vyrukovali-proti-dalsimu-neradu.htm

Vladimír Stwora

V posledních dvaceti letech likvidují Američané jeden lidský požitek za druhým. Některá zakazovaná potěšení jsou snad částečně zdůvodnitelná (drogy, kouření), jiná už méně (oslovení ženy, flirt).

V každém případě nutno uznat, že se jim to daří. Amerika (a následně celá planeta, neboť svět bezduše tuto zemi kopíruje snad úplně ve všem) se zvolna mění v suchopárnou poušť. Už dnes v řadě amerických counties (okresů) nekoupíte ani pivo. Zákazů je už tolik, že není snadné přijít s novým neřádem, proti kterému by bylo nutno vytáhnout v křižácké tažení.

Tentokrát hodlají Američané vyhlásit boj jakýmkoliv potravinám vyrobeným z konopí. Jde o mnoho produktů, např. o zmrzlinu, olej, pivo, sýry a další.

[Zachraňte konopí!]Americká DEA (Drug Enforcement Agency) uvažuje o označení všech takových potravin za ilegální. Důvodem je skutečnost, že konopí obsahuje marihuanu, resp. její účinnou látku tetrahydrocannabinol (THC). Co na tom, že potraviny z konopí vyrobené, neobsahují THC buď vůbec nebo tak minimálně, že jeho přítomnost lze zachytit jen citlivými laboratorními testy.

K rozhodnutí přispěl fakt, že někteří občané, u nichž vyšel pozitivně test na THC, argumentovali tím, že marihuanu nepoužili, pouze jedli jídlo s přísadou konopí. V několika případech se tito občané soudili a opravdu vyhráli.

A tak se zájmu DEA těší v poslední době např. pivo Hemp Ale, ačkoliv THC v něm obsažené není vůbec zjistitelné, nebo konopný olej, o kterém odborníci na výživu prohlašují, že je nejen lehčeji stravitelný než sojový, ale obsahuje pro lidský organismus potřebný protein a kyselinu olejovou označenou jako Omega-3.

Rozhodnutí DEA bojovat proti potravinám obsahujícím konopí ještě není definitivní, ale některé potravinářské firmy i za hranicemi USA už pocítily důsledky. Např. kanadská firma Echo Organics, která měla podepsanou smlouvu s kalifornským výrobcem konopí o odkoupení konopných semen, výrobě a následném dodání konopného oleje. Semena už byla zpracována, konopný olej vyroben, ale než stačil být expedován, kalifornská firma ze strachu před možným zásahem DEA od smlouvy odstoupila, takže Echo Organics má nyní sklady plné neprodejného oleje.

Článek byl publikován 2.11.2001


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.