1. máj v Brně - popření demokratických principů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2007/05/2035-1-maj-v-brne-popreni-demokratickych-principu.htm

Adam Rychlý

Byl první máj, státní svátek, a já se rozhodl, že si tento den zpestřím pozorováním demonstrace pravicových radikálů. V Brně se konala již poněkolikáté a vždy se jednalo o zajímavou podívanou. První věc, která mne překvapila, bylo, jakým vývojem prochází pravicové hnutí. Pryč jsou doby, kdy působili asociálně a na brněnských Baštách skutečně ukázali i značnou míru disciplíny. Na nahlášený průvod se jistě vehementně připravovali, měli s sebou několik zdařených transparentů, z nichž bylo patrné, že jejich cílem není pouliční rvačka, nýbrž poměrně důmyslná agitace na veřejnost. Také auto s aparaturou nasvědčovalo tomu, že se hnutí Národního odporu posunulo vpřed. Neextrémistický vzhled a chování účastníků mě skutečně velmi překvapilo.

Jelikož ulice v okolí byly neprůchozí, vznikl na brněnském hlavním nádraží velký shluk náhodných pozorovatelů. Když se průvod posunul kupředu a ušel několik metrů, stalo se něco, co ve mně vytvořilo jisté obavy a nedůvěru ke zvoleným městským zastupitelům. Ale nejen k nim. Průvod byl zakázán. Proč? Důvod byl natolik nesmyslný, až je děsivé, co všechno se může v českém státě stát. Syntéza slova „národní“ se slovem „odpor“ se nesmí zobrazovat! To byl jediný důvod k zakázání průvodu. Žádné nacistické symboly, výtržnosti ani nic podobného, pouze a jen dvě slova. To, co se začalo dít poté, také do značné míry vypovídá o charakteru této kauzy. Když začali pořadatelé přelepovat „závadná“ slova a znovu začalo hrozit, že nebude možné pochod zakázat, sáhla ruka lobbistů k osvědčené metodice. Tak jak bylo běžné v totalitních režimech, začala nic nechápající demonstranty rozhánět násilím a najíždět do nich policejní jízdou. Lze takové praktiky považovat za demokratické? Kam se podělo právo na shromažďování a demokratická morálka? Zcela bezdůvodně tak začali násilné konflikty mezi demonstranty a policií. Výsledkem bylo to, co jsme mohli všichni vidět v televizi a novinách, okleštěné od zraněných a zkrvavených účastníků extrémistické akce. Mezi zraněnými jsem spatřil také několik dívek. Když jsem pozoroval, co se děje, měl jsem tendenci s napadenými radikály sympatizovat. Jelikož jsem byl na místě a vše pozoroval, mohu zcela přesvědčeně říci, že se jednalo o popření demokratických hodnot, na které se v dnešní době stále častěji zapomíná.

Ti, kteří přihlíželi nastolování demokracie totalitními praktikami, dali najevo svou podporu Národnímu odporu. Do pozadí této skupiny příliš nevidím, nejsem ani příliš znalý jejich ideologie, vím jen to, co jsem viděl na jejich internetových stránkách odpor.org. Musím se však ptát, proč se jich sytém tolik bojí? Proč se bojí toho, že budou veřejně a v rámci zákona hlásat své názory a myšlenky? Jednalo se o politickou objednávku, o zájem vyšších kruhů, které nechtějí trpět žádný odpor, natož národní. Tajemník města Brna se ukázal jako morálně slabý člověk a tomuto tlaku podlehl. Musíme si uvědomit, že to, co se stalo v úterý extrémistům se může stát každému z nás a i naše práva mohou být jednou pošlapávána. Tato hrozba je stále větší.

Článek byl publikován 5.5.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.