Byl tvrdý zásah policie v Brně namístě?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/05/2030-byl-tvrdy-zasah-policie-v-brne-namiste.htm

Tomáš Adámek

Zvědavost ve mně 1.5. 2007 zvítězila nad obavou z možné zdravotní či psychické újmy a tak jsem se vypravil podívat se na ohlášenou prvomájovou demonstraci ultrapravicových radikálů. Z toho, jak se celá situace vyvinula, jsem byl nemile překvapen.

Okolo polední hodiny se na místo začali sjíždět ultrapravičáci. Celkem spořádaně a disciplinovaně se začali na ulici Bašty šikovat, aby vyrazili ke svému průvodu. Musím říci, že jsem čekal celkově nervóznější atmosféru, radikálové si rozdali vlaječky a transparenty a v poklidu čekali na pokyn svých šéfů, aby se dali do pohybu. Jenže pak přišlo něco, co nikdo nečekal. Před nastoupený průvod předstoupil zástupce radnice a demonstraci zakázal. Údajně kvůli heslu “Národní odpor“, které prý propaguje nacismus.

Nevím, z jaké pravomoci může úředník magistrátu rozhodovat, jaké hnutí je zakázané či není. O tom snad v demokratickém státě rozhodují soudy a bohužel jsem žádné soudní rozhodnutí o zákazu či protiprávnosti slov “Národní odpor“ nenašel. Zástupce radnice se údajně řídil vyjádřením politologa, který byl na místě přítomen. Otázka je stejná. Odkdy o legálnosti hnutí či idejí rozhodují lidé na rohu ulice? Prý toto heslo užívají neonacisté. Když začnou užívat heslo “Národ“, bude také závadné? Tyto praktiky zavánějí něčím, s čím jsme se v roce 1989 rozloučili a to něco se nám potají vrací zadními vrátky.

Přesto se však demonstranti evidentně do střetu se zákonem dostat nechtěli a smířili se s nejspíše protiprávním rozhodnutím úředníka a začali údajně nacistický nápis (Ačkoli jsem ho v žádné encyklopedii či literatuře o nacismu nenašel) odstraňovat ze svých vlajek. Vyslali také několik svých zástupců, aby hrozícímu konfliktu mezi stovkami radikálů a policistů předešli. Marně. A tak nastala paradoxní situace. Extremisté jako jediní nestáli o násilí. A tak přišel zásah. Takový, který mohou radikálové považovat za neopodstatněný a vůči kterému se postavili na odpor.

Celá ulice se tak změnila v bitevní pole, kdy se po počátečním úspěchu radikálů podařilo asi po hodině situaci zvládnout a demonstranty obklíčit. Byl celý zásah nutný? Pokud by se průvod vydal na cestu, skandoval by svá hesla, řečníci by přečetli projevy, policie by jako vždy zabránila střetu s odpůrci a všichni by se nejspíše v klidu rozešli.

Morální, ne-li dokonce právní vinu za pouliční bitvu v Brně tedy nenesou demonstranti, či dokonce policisté. Tuto vinu nese plnou tíhou zástupce místní radnice, který místo aby umožnil nahlášenou demonstraci, způsobil svým pochybným rozhodnutím, kterému se přesto demonstranti podřídili a nápisy odstranili, pouliční řádění. Tímto Vám jako občan města Brna děkuji. Ačkoliv mi jsou radikální názory z jakékoli strany nesympatické, přesto jako demokrat musím být z Vašeho postupu když ne zděšen, tak minimálně znepokojen. A snad Vám poděkují i extremisté, které jste dostal přesně do té pozice, kam chtějí. Do pozice obětí, mučedníků a bojovníků za svobodu.

Fotografie bohužel nemáme, ale můžete si prohlédnout fotogalerii iDnes.

Článek byl publikován 3.5.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.