Stát nám vykradli

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/04/2004-stat-nam-vykradli.htm

Richard Král

Nová vláda oznámila českým občanům další milou skutečnost. Za zdravotní péči budou platit více, než dosud. Za líbivými slogany a ohlupujícími kampaněmi se skrývá tvrdá realita: kdo dosud neplatil za zdravotní péči nic, nebude platit nic dále. A kdo je hloupý a platil, bude platit ještě více. Proč ho nezkasírovat, že?

Princip reforem zdravotnictví, nebo např. reformy penzijní je jednoduchý. Stát se postupně jeho systematickým rozkrádáním dostává na dno, a tak je potřeba občany trochu zmáčknout. Samozřejmě jen ty měkké a přitroublé, kteří nejen že to zaplatí, ale ještě si budou pochvalovat, jak je reforma „pravicová“ a jak ta „ódéska konečně něco dělá.“

Pan Julínek tedy oznámil svým voličským ovečkám, že budou platit. Některé to přijaly s nadšením (konečně „pravicové opatření“), jiné s brbláním (socdem ovečky) a další s klidem (ještě na to mají). Žádné úlevy pro děti nebo důchodce nebudou, oznámil tvrdě Julínek. Stačí, že nic nemusí platit „ti více opálení občané“, kterých je víc než dost a bude ještě více.

Velkým farmaceutickým firmám žně samozřejmě neskončí. Jejich megalomanské marže nikdo omezovat nebude. Konec konců pan Marek Šnajdr z ODS, první náměstek pana Julínka přišel do funkce rovnou z firmy Pfizer.

Česká republika tak následuje svého většího souseda Německo. Ten je na huntě již delší dobu, a zde reforma zdravotnictví po jistých protestech letos prošla. Schválily ji kamarádsky dvě největší státostrany SPD a CDU, které se ještě pár dní před volbami tvářily jako rivalové (něco na způsob kočkování ODS a ČSSD).

Ještě více je na huntě Maďarsko, kde schodek rozpočtu padá jako kámen ke dnu. Počínaje letošním rokem se zde u lékaře platí cash. Šedá ekonomika dosahuje v zemi pod vedením levicové vlády závratných rozměrů a stát de facto kolabuje. Lidé v něm necítí nic, k čemu by měli být loajální. A personální obsazení státní exekutivy je v tom jen utvrzuje.

V Čechách tomu není jinak a ve zdravotnictví se jde ještě dále. Není už co prodat, tak se prodávají nemocnice. V průměru za pár desítek milionů. Musí se na to prostě tržně. Nejvíce proti tomu protestuje exministr Rath, neboť takový prodej je vždy dobrý kšeft a vidět, jak soudruzi z ODS lížou smetanu a on se jen mlsně dívá, je bohužel pro Rathovu duši příliš.

Tedy milí občané, hezky si to shrneme. Dosud to bylo tak, že jste si zdravotní péči platili v rámci pojištění a dále jste ji platili i těm méně přizpůsobivým občanům, kteří nejen, že nic neplatili, ale ještě dostávali všelijaké dávky a podpory (opět z vaší kapsy). Podle nového systému budete platit vše jako dosud, a navíc si zaplatíte extra příplatek, když VY půjdete k lékaři nebo dostanete recept.

Pan Julínek s Topolánkem skuhrají, že státní kasa je vykradená, rozpočet schodkový a tak se musí spořit a provádět všelijaké reformy (synonymum pro zkasírování občanů). Jenže fakta hovoří jasně a dokud je státní rozpočet veřejný, doslova bijí do očí. Zamlžený tendr na koupi armádních transportérů přišel na 25 miliard korun (veřejná informace, jen pan Kühnl a pár vyvolených znají pravdu). V prohraných arbitrážích platí stát miliardy. Účast na agresivních válkách v Afghánistánu a Iráku stojí další miliardy. Opálení občané potřebují k bezstarostnému životu desítky miliard ročně (vést přesnou evidenci je zakázáno). Novým extra zpoplatněním lékařské péče se má podle statistik vybrat ročně asi 3,5 miliardy korun.

Na něco tedy peníze jsou a na něco ne. Tak tedy milí voliči, hezky do řady a do naší Topolánkovy kasičky!

Článek byl publikován 17.4.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.