Vnitro plné estébáků

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/04/2000-vnitro-plne-estebaku.htm

Vladimír Jašek

Ministr vnitra prý zjistil, že každý dvanáctý zaměstnanec jeho resortu je agent StB. Pokud taková situace vládne v roce 2007, můžeme si udělat obrázek, jak tomu bylo v roce 1997 a dříve. Jako kyselá třešnička na prohnilém státním dortu byl komunistický prokurátor specializující se na potírání antisocialistických živlů Libor Grygárek povýšen na náměstka vrchního státního zastupitelství.

Většina lidí dnes již chápe, že rok 1989 byl pouze divadlem s programově připraveným předáním moci. Slovo „revoluce“ používají snad jen naivní důvěřivci, k tomu ještě pár prorežimních novinářů. Všude okolo sebe můžeme vidět, jak plynule byla moc předána, a stále stejní aparátčíci zůstávají sedět na svých místech – téměř dvacet let poté.

A nejen že zůstávají sedět, ale povyšují. Listopad 1989 byl symbolem kontinuity práva, moci a morálky. S přívlastkem komunistické. Zůstaly v platnosti stejné zákony, ve funkcích zůstali sedět stejní lidé. Václav Havel stále jezdil ve svém Mercedesu. A lidé ve svých škodovkách. Kdo nechtěl zůstat v aparátu, mohl výhodně odejít do soukromé sféry.

Z hlediska kontinuity moci je proto správné, že Libor Grygárek, který před rokem 1989 „nikoho nebil, jen nad tím dozoroval“ povýšil v struktuře státního zastupitelství. Povýšila ho „nová krev“, mladý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který se těší u soudců solidní podpoře. Dokonce za něj sepsali petiční dopis, když mu v rámci koaličních obchodů hrozilo, že přijde o místo. Už to, jakou má mladý ministr u justičního establishmentu podporu, leccos naznačuje.

Je škoda, že musel skončit další agent StB Pavol Mihál, dlouholetý šéf české pobočky Interpolu. Další symbol kontinuity moci. Můžeme jen doufat (či spíše si být jisti), že byl v rámci kádrové politiky režimu nahrazen někým podobně spolehlivým.

Pan Langer na svém ministerstvu odhalil prý 150 agentů StB. Hezké. Když zvážíme, kolik tisíc nejdůležitějších svazků bylo skartováno během vypouštění sametové mlhy v roce 1989, určitě nepůjde o konečné číslo. Pan Langer konečně vymetl ten chlév, říkáte? Ale jděte. Všichni tito lidé jsou již v důchodovém věku a odešli by tak jako tak. Vlk se nažere a koza zůstane celá. Účinnou mohla být čistka někdy za ministra Jana Rumla, velkého kamaráda Václava Havla, který si však v StBácích doslova rochnil.

Akce pánů Langera a Pospíšila mají jediný efekt. Z oken a dveří jejich úřadů opět zavál zkažený a shnilý zápach.

Převzato z Altermedia.

Článek byl publikován 13.4.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.