Ekolog = levičák = ekoterorista?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2001/10/200-ekolog-levicak-ekoterorista.htm

Vladimír Stwora

Všímám si toho podivného zvratu v myšlení lidí. Rovnítko vkládáno čím dále častěji mezi jednotlivé pojmy z titulku lze najít nejen v komentářích čtenářů v Neviditelném psu, ale i v samotných článcích tamtéž. I na jiných internetových stránkách možno vidět podobný trend.

Jednoduše řečeno, vyjádřit soucit s přírodou, přihlásit se k ekologickému způsobu života a myšlení - to pro mnoho lidí v dnešním Česku znamená nálepku komunismu a často dokonce i zařazení k tzv. ekoteroristům.

[Ilustrační foto]Je to podivný obrat. Lidé jako by neměli paměť. Jakoby zapomněli, že to byli právě komunisté, kteří zdevastovali území, na kterém vládli. A podařilo se jim to mnohdy tak, že přírodě bude trvat desítky let, než zase zdevastovanou plochu učiní obyvatelnou. A to nemluvím o otrávených řekách a zničeném ovzduší. Ekologie nikdy nebyla levicově orientovanými vládami na pořadu dne.

Naopak, v zemích, kde nezvítězil komunismus (myslím teď ty bohatší od Aše na západ), se pravicově orientované vlády o přírodu staraly poněkud šetrněji. Dalo se to ostatně dobře pozorovat při přejezdu hranic z tzv. východního bloku do toho západního. Často to bylo jako přejezd z měsíční krajiny do rozkvetlé zahrady.

Dnes se pojetí levice - pravice často stírá, a tím se pojmy malinko matou. Oficiálně levice není. Ve skutečnosti levicové smýšlení je mnoha západním vládám více než blízké (včetně té české). A z toho vyplývá i poněkud bezohlednější přístup k přírodě.

K úplnému zmatení pojmů dojdeme, jestliže začneme přemýšlet, kam zařadit prezidenta Bushe. V žádném případě nelze říct, že smýšlí levicově. Přesto tento člověk hodlá bezohledně plundrovat dosud jakž-takž nedotčenou přírodu Aljašky, budovat tam těžní průmysl a táhnout potrubí s naftou a plynem tisíci kilometry aljašské přírody. To se tedy zdá být v přímém rozporu s předchozími odstavci.

V první řadě si nutno uvědomit, že nic není černobílé. Tak, jako se najdou mezi levičáky lidé mající vztah k přírodě, tak se i mezi pravicově smýšlejícími najdou jedinci, kterým je krátkodobý zisk přednější než ochrana přírody nebo starost o příští generace. Bush je především produktem svého prostředí. Pochází z rodiny bohatých naftařských magnátů, od mládí mu bylo vštěpováno, že nafta (a všechno, co země poskytuje) je tady proto, aby je někdo těžil (drancoval), prodával a měnil v dolárky na svém kontě. Dalo by se říct, že je ztělesněním krajní pravice. Krajní pravice a krajní levice se v jistých bodech (bezohlednost vůči okolí) stýká.

Skutečné pravicové smýšlení by mělo být tvořeno dvěma pilíři: úctou k majetku a respektem k ostatnímu, přičemž pod pojmem "ostatní" se nemyslí jenom lidé, ale i přírodní zdroje. Jde o nastolení určité rovnováhy mezi našimi potřebami a možnostmi okolí tyto potřeby uspokojovat. Jedině tak lze totiž zaručit jistou kontinuitu našeho snažení a dát mu tak smysl.

Respekt k ostatním - to je svým způsobem i demokracie. Bush není demokrat. Bush je naftařský magnát s omezeným pohledem na svět a totalitními praktikami hluboko v krvi. Když doplníme, že není ani příliš moudrý, že mu chybí humanita a lidský rozměr, stejně jako pokora, máme celkem přijatelné vysvětlení jeho chování.

Pojďme zpátky k pojmům z titulku tohoto článku. Pokusil jsem se zpochybnit rovnítko mezi ekologií a levicovým smýšlením. Ale kde se vzal ten hanlivý přídomek ekoterorista?

Hodně si za něj mohou některé ochranářské organizace samy. Zase je nutno připomenout, že svět není černobílý. I mezi ochranáři existují rozdíly co se stupně zainteresovanosti týče. Některé skupiny se v dobrém úmyslu snaží vnucovat lidem své pojetí ochrany přírody, i za cenu násilí. Že to dělají nešikovně, je nasnadě. Částečně je to omluvitelné, ti lidé totiž vidí, že je nikdo neposlouchá, a snaží se naléhavě a za jakoukoliv cenu upozornit na něco nezdravého, co nesnese odkladu. Často bývají mladí a nezkušení. Chybějí jim peníze, za které by si zaplatili drahé výrobce image, tisk a právníky.

V mnoha případech bylo nadšení těchto mladých lidí zmanipulováno někým v pozadí, komu jde o zkompromitování celého ekologického hnutí.

Nejsem si jist, kde se poprvé objevil pojem ekoterorista, zda v zemích s tradicí západní demokracie, nebo v zemích postkomunistických. Je ovšem pravdou, že v té druhé skupině zemí se tento pojem s oblibou používá a především zneužívá. Jakékoliv upozornění na potřebu ochrany přírody vynese jednomu dříve nebo později nálepku ekoterorista.

Domnívám se, že ti, kteří obvinění vznášejí, jsou lidé s omezeným respektem vůči svému okolí, s nedostatečně vypěstovaným západně-demokratickým myšlením. Jde tedy především a hlavně o produkty socialismu.

Osobně se hlásím k ekologickému hnutí a je mi srdečně jedno, jestliže si tím od bývalých nositelů rudých knížek a dalších pohrobků socialismu v Čechách vysloužím přídomek "levičák" nebo dokonce ekoterorista.

Článek byl publikován 28.10.2001


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.