Irán znižuje svoje dolárové rezervy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/03/1979-iran-znizuje-svoje-dolarove-rezervy.htm

Irán znížil podiel dolárov na svojich rezervách v zahraničných menách na minimum, čo predstavuje asi 20 percent z celkového objemu.Riadieľ národnej banky v Iráne povedal, že Irán sa snaží o držbu čo najmenšieho množstva dolárov, ako odpoveď na nepriateľstvo zo strany Spojených Štátov Amerických.

Ebrahim Sheibani v utorok na návšteve Malajzie taktiež pre agentúru Reuters uviedol, že Iránska ekonomika dokáže zniesť sanckie medzinárodného spoločenstva a že krajina má dostatok rezerv v zahraničných menách, aby dokázala zvládnuť akékoľvek veľké otrasy.

Sheibani tiež na Islamskej finančnej konferenci spomenul, že “V dolároch je teraz minimum peňazí, možno niečo okolo 20 percentm pretože toto množstvo potrebujeme”

Spojené Národy uvalili nové sankcie na Irán v sobotu, pretože Teherán odmietol amerikou navrhované požiadavky zastaviť svoj mierový jadrový program. Sankcie sa zamerali na Iránsky export zbraní a 28 iránskych firiem a fyzických osôb, pričom existuje hrozba daľšieho rozšírenia sankcií, ak sa nepodriadi do 60 tich dní.

Sheibani opísal nové sankcie ako zväčša symbolické a povedal, že pre iránsku ekonomiku založenú na ropnom priemysle nepredstavujú takmer žiadnu hrozbu.

Dalej povedal, “Nemyslím si, že existuje, alebo bude existovať nejaký negatívny efekt na Iránsku ekonomiku, pretože nové sankcie sú obmedzné len na niektoré oblasti, ktoré v skutočnosti nepredstavu významnú časť našej ekonomiky.”.

Nepovedal sice presne, aké vysoké sú tie rezervy v skutočnosti, ale povedal, že sú na rekorne vysokej úrovni. Na otázku, či sú dosť veľké na to, aby utlmili akýkoľvek veľký šok, odpovedal: “Dokážeme náš dlh spravovať veľmi dobre. Náš ukazateľ dlhovej služby je veľmi dobrý, takže v tom by som nevidel žiadnu príčinu, aby som si robil starosti. ”

Irán sa stabilne snažil diverzifikovať svoje rezervy v cudzích menách na úkor doláru a to hlavne smerom k euru.

Na otázku, aká je dlhodobá politika centrálnej banky, čo sa týka alokácií rezerv dodal : “V budúcnosti sa ešte uvidí. Momentáne sme rozhodnutý naše rezervy v zahraničných menách doverzifikovať do rozličných mien.”.

Článek Iran cuts reserves of U.S. dollars vvyšel na serveru presstv.ir 27.3. Preložil: Rudolf Bordza Lubenícky.

Článek byl publikován 28.3.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.