Jak jsme se dočkali budoucnosti

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/03/1962-jak-jsme-se-dockali-budoucnosti.htm

Paul Craig Roberts

John Derbyshire je jediný zbývající dospělý píšící pro National Review. V posledním čísle poznamenal, že román Aldouse Huxleyho Brave New World (do češtiny přeloženo jako Konec civilizace; pozn. překl.), jenž byl poprvé publikován v roce 1932, se dnes čte jako soudobé zprávy. Z Huxleyho hrůzostrašné předpovědi 26. století se vše splnilo už o šest století dřív – umělé oplodňování, geneticky modifikované plodiny, výzkum kmenových buněk, promiskuitní rekreační sex, zánik manželství a rodiny a epidemické používání léků i ilegálních drog za účelem úniku před úzkostí, frustrací a zklamáním.

Stejně tak se díky praktikám Bushova režimu změnil v soudobou práci román Proces Franze Kafky, vydaný roku 1925, a román 1984 George Orwella, vydaný roku 1949.

V Kafkově románu je Josef K. zatčen z nikdy neurčených důvodů, souzen za nespecifikovaný zločin a nakonec popraven.

Proces je předlohou vojenských soudů Bushova režimu, které umožňují popravy na základě informací z druhé ruky, tajných důkazů, jež obžalovaný nezná, nebo přiznání získaných mučením.

Bushův režim drží posledních pět let lidi v tajných věznicích bez zatykačů, bez obvinění a bez přístupu advokáta. Většina zadržených je mučena a zneužívána. Bushovy oběti z reálného světa trpí mnohem větší dezorientací a beznadějí než Kafkova postava Josef K.

V Orwellově 1984 jsou lidé vystaveni nelítostnému špiclování. Tvrzení, že stát je ve válečném stavu, je využíváno k absolutní kontrole nad každým člověkem. Pravdu nahrazují lži a média slouží jako nástroj propagandy ministerstva pravdy. Význam slov jako „svoboda“ je převrácen. Postoj všemocné vlády v románu 1984 zní „jsi buď s námi, nebo proti nám“.

Ve Spojených státech skládá každý člověk zvolený do Sněmovny a Senátu přísahu, že bude dodržovat americkou Ústavu. Totéž dělá prezident a viceprezident. Přesto Bushův režim navrhnul a Kongres schválil zákon Military Commissions Act, konstituční paskvil, který odpírá každému, kdo je exekutivou bez důkazů označen za podezřelého z terorismu nebo za nepřátelského bojovníka, zákonnou ochranu.

Zákon Military Commissions Act začal „v zemi svobody“ platit v roce 2006. Tento zákon zbavuje podezřelé veškeré ochrany podle Ženevských konvencí. Píše se v něm, že se nikdo „postavený před soud vojenskou komisí podle tohoto zákona nemůže odvolávat na Ženevské konvence jako zdroj svých práv“.

Tento zákon zadrženým rovněž odpírá ochranu americké Ústavy a Listiny základních práv a svobod: „Žádný soud, justiční orgán nebo soudce nemá pravomoc vyslyšet nebo brát v potaz žádost o nařízení habeas corpus (soudní příkaz nařizující předvedení osoby k soudu; pozn. překl.) napsanou zadrženým osobně nebo jeho jménem.“ Zákon občas označuje zadržené za „cizince“, ale, a to je osudné, aplikovatelnost toho zákona se neomezuje pouze na „cizince“.

V Orwellově románu se Winston Smith dopustí ideozločinu, je zatčen ideopolicií a uvězněn na ministerstvu lásky. Neexistence Winstonových práv pod Velkým bratrem je srovnatelná s neexistencí práv zadržených osob podle Military Commissions Act.

Tento nebezpečný zákon je produktem režimu, jenž vzkřísil středověkou praxi mučení vězňů a který konzistentně lhal o důvodech války, kterou zahájil.

Vědci jako Philip Cooper z Portland State University upozorňují, že Bushův režim nahrazuje ústavní kontrolu prezidentskými rozhodnutími a zvyšuje moc exekutivy, což je spojeno s unitárním pojetím exekutivy.

Unitární pojetí exekutivy je způsob, jak z amerického prezidenta udělat Velkého bratra. Bush už nahrazuje Kongres coby arbitr zákonů a justici coby arbitr práv. Média jeho uzurpaci umožňují a lidé, kteří jsou poblázněni válkou a „terorismem“, akceptují jejich různé podoby.

Je to ohromující, ale pravdivé – tři romány ze začátku 20. století předpověděly současnou Ameriku.

Článek The Future Has Caught Up With Us vyšel 12.3. na serveru counterpunch.org. Překlad Erik Sedláček.

Článek byl publikován 15.3.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.