O jednom protestním emailu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2007/02/1931-o-jednom-protestnim-emailu.htm

Josef Maršálek

Autor poslal na adresy předních českých politiků (Mirek Topolanek, Ochvat Radim, hk@ods.cz, Kateřina Synková, cablovad@psp.cz, Vlasta Parkanová, Václav Klaus, Čestmír Zeman [Některé adresy uvádím v jejich emailové podobě, protože jsem z přiloženého emailu nepochopil, kdo se za nimi skrývá. Pokud mi čtenáři poradí, rád doplním. Editor.]) tento protestní email:

Důrazně protestuji proti umístění jakékoliv americké základny na našem území. Umístění této základny nastartuje závody ve zbrojení v Evropě.

Vnímám Vaše kroky jako útok proti bezpečnosti občanů. Umístění této základny považuji za porušení ústavy. Nesouhlasím z výměnou suverenity za zrušení víz do USA.

Žádám aby bylo vypsáno referendum protoze se jedná bezpečnost všech občanů.

Jsem znepokojen jak rychle se snažíte tuto základnu schválit. Vaše vláda má velmi slabý mandát na to aby mohla sama schválit tak závažné rozhodnutí. Kroky které v této záležitosti konáte budí podezření že se chystáte obelhat občany této země.

Jsem znepokojen také tím že považujete občany této země za nemyslící tvory a ve sdělovacích prostředcích se pokoušíte nabízet zrušení víz do USA zrovna v době kdy se jedná o této zakladně.

S pozdravem nespokojený občan:
Josef Maršálek JIRKOV

Kromě odpovědi z prezidentské kanceláře se žádný z politiků neobtěžoval alespoň potvrdit, že tento protestní email četl. Uvádím přesnou odpověď Hradu:

V Praze dne 13. února 2007

Vážený pane Maršálku,

obdržel jsem Váš e-mail, ve kterém protestujete proti uvažovanému umístění americké vojenské základny na našem území a předal jsem jej pro informaci panu prezidentovi.

Prezident republiky respektuje Váš názor a chce Vás i všechny občany ujistit, že žádné rozhodnutí, které by se jich týkalo, nebude prováděno za jejich zády, bez zodpovědného posouzeních všech případných dopadů jak na obyvatele okolí takového zařízení, tak i na bezpečnostní hlediska v rámci celé republiky.

Zatím prezident republiky pouze vyjádřil souhlas s tím, aby žádost americké strany začala být posuzována a projednávána. Diskuse v minulých měsících byla totiž velmi předčasná a neopírala se o žádnou konkrétní žádost americké strany ani o jakékoli případné důležité podrobnosti. Prezident republiky bude trvat na tom, aby vyjednávání v této věci vedly české orgány sebevědomě a důsledně při tom dbaly zájmů obyvatel České republiky. Výsledky těchto vyjednávání budou nepochybně předloženy demokratickému procesu posouzení a schvalování. Teprve při známosti všech okolností bude možné k věci zaujmout zodpovědný postoj a nikoli pouze symbolický souhlas či nesouhlas.

Prezident republiky chápe obavy, které mnozí naši občané v této souvislosti sdílejí, ale zaujímat už dopředu bojovný odpor nepovažuje za moudré. Stejně tak ale nepovažuje za správné vydávat už dopředu pouze a jedině kladný postoj k případnému umístění radarové základny na našem území za tu správnou známku uvědomělého občanského postoje. Takových už dopředu předpojatých postojů jsme si v minulosti užili dost, nyní bychom měli dát větší prostor rozumu a zvážení všech okolnosti. A takový postup podpoří i prezident republiky.

S pozdravem
Ladislav Jakl
tajemník prezidenta republiky

Doplnění vydavetele

Myslím, že přišel čas k psaní takových (a podobných) emailů a dopisů politikům. Vy všichni, kteří se základnami nesouhlasíte, nemlčte! Pište dopisy, posílejte faxy nebo emaily. Nic se vám za to nestane, hlavu vám nikdo neutrhne. Je to působivější než bezzubé petice, protože to ukazuje větší odhodlání (a větší naštvanost) pisatele.

Chtěl bych vám poradit několik drobných triků, jak takový protestní vzkaz formulovat:

Článek byl publikován 17.2.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.