Radar jako radar?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/02/1930-radar-jako-radar.htm

Michal Kubík

Každý den je možné v tisku zaznamenat politické a ekonomické komentáře k možnému umístění amerického radaru v ČR. Každý den čteme neodborné, mnohdy přihlouplé texty, které mají na 99% jedno společné – tupá manipulace typu předreferendové kampaně o vstupu do EU. Žádná fakta, žádné diskuse. Na našem webu jsme publikovali řadu textů k tomuto tématu, kde jsme vyvraceli do nebe volající lži o „výhodách“ a „bezpečí“. Dnes přidáváme ryze vojensky odborný text, jemuž je možné vyčíst jen jedno, neobsahuje informaci o tom, že radar NENÍ v žádném případě určený k obraně České republiky, ale USA! Lépe řečeno, radar brání jiné radarové základny USA v Grónsku a na Aljašce! Tolik moje poznámka a nyní Vás zvu k zajímavému a odbornému textu.
Michal Kubík

V Nepolisích u Chlumce nad Cidlinou představila ve čtvrtek 8. února Armáda České republiky novinářům nový páteřní radar protivzdušné obrany, který bude plnit nejen úkoly v sytému PVO ČR, ale i v Integrovaném rozšířeném systému PVO NATO v Evropě s názvem NATINADS.

To, co se následně objevilo v médiích, ale ani v nejmenším nepřispělo k vyjasnění informační mlhy kolem chystané americké radarové základny v Brdech. Jak by také mohlo?

V Nepolisích se novináři mohli seznámit s moderním prostředkem určeným pro monitorování vzdušné situace nad naším územím a částí Evropy. Ten je však určením, konstrukcí, výkonem, velikostí a využitím naprosto odlišný od tolik diskutovaného amerického XBR radaru, a to nejen tím, že je 2x menší. Tyto dva typy radarů prostě nelze srovnávat. Nelze srovnávat nesrovnatelné. Stejně jako radar RAT-31DL v Nepolisích nelze využít v systému protiraketové obrany, tak XBR radar nelze využít v protivzdušné obraně.

Radar v Nepolisích je prý podobný tomu americkému, který by měl stát v Brdech, objevilo se pak v některých novinách. Starosta Nepolis tvrdí, že radar jemu ani obyvatelům obce nevadí, jsou vlastně kamarádi. Připadá mi to jak pohádka … a tak tam byli a žili a jestli neumřeli, žijí tam dodnes.

Je pochopitelné, že pro mnohé spoluobčany je takový objekt prostě „fotbalový míč“, ale snad by nebylo na škodu podívat se dovnitř. V kulovitém radioprůzračném krytu (radomu) o průměru 18 m je ukrytý radar RAT-31DL italské firmy Selex. Slouží k radiolokačnímu průzkumu a k navádění bojových letounů na vzdušné cíle. Druhý radar stejného typu má být umístěn v lokalitě Sokolnice u Slavkova.

Podívejme se na výkony těchto zařízení. Italský RAT-31DL v Nepolisích má střední vyzářený výkon 2,5 kW, zatímco americký radar XBR v Brdech má mít 170 kW, tedy odhadem 50 až 100krát vyšší. Dosah radaru RAT-31DL je do vzdálenosti 470 km a výšky 30 000 m, dosah XBR radaru 6700 km. Na základě méně výkonného radaru lze těžko odhadnout škodlivé vlivy XBR na okolní prostředí, zejména na zdraví obyvatel a přírodu.

Jediné, co je pro oba radary stejné, je velmi malá pravděpodobnost přežití v případě ozbrojeného konfliktu. To by byl snad jediný případ, kdy by platilo: radar jako radar, ať patří k systému protiraketové nebo protivzdušné obrany, stejně se stává prvořadým cílem nepřátelského útoku. Ten protiraketový kolos by navíc mohl být vnímán jako „třešnička na dortu“. Poslední ozbrojené konflikty to jen potvrzují. A jestliže někdo tvrdí, že ne, tak lže.

Možností a způsobů, jak radar zničit, je v dnešní době hi-tech zbraní a GPS navigace víc než dost. Tvrzení, že letoun s protiradioelektronickou řízenou střelou se musí přiblížit k radaru na vzdálenost 12 km, je poplatné době vietnamské války a neodpovídá stavu a možnostem zbraňových systémů počátku 21. století. Tyto zbraně, převážně typu stealth (neviditelné), dnes vlastní nejen USA a Rusko, ale i řada dalších států, jako je Čína, Pákistán, Indie či Izrael. Je jen otázkou času, kdy je budou mít i jiné země. Pokud někdo tvrdí, že XBR radar by byl dokonale chráněn, tak rovněž lže. Čím asi? Naše Gripeny také nejsou všemocné.

Porovnání vybraných údajů o radarech RAT-31DL a XBR [Porovnání]

Záměr postavit tak výkonné a nebezpečné monstrum uprostřed oblasti Brd, 60 km od hlavního města, by mohl být chápán i jako dobrý vtip. Avšak jen v případě, kdyby v těsné blízkosti nebyly obce s tisíci obyvateli. Naprostá většina publikovaných informací je pečlivě vybírána tak, aby uklidnila obavy obyvatel. Jako by se jednalo o jakousi výletní restauraci s rozhlednou a kolotočem pro děti. A právě součástí této propagační kampaně byla i prezentace radaru v Nepolisích novinářům. To, co se v naší zemi děje v souvislosti se zvažovanou výstavbou radarové základny, má k objektivnímu informování nekonečně daleko.

Článek vyšel na stránkách Národní strany, která jej převzala z atmonline.cz. Odkaz na něj mi přišel emailem s textem "Děkujeme za pozornost a další šíření."

Článek byl publikován 16.2.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.