Co zabíjí mladé lidi v úžině Cape Cod?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/02/1914-co-zabiji-mlade-lidi-v-uzine-cape-cod.htm

Vladimír Stwora

Ve státě Massachusetts na východním pobřeží Spojených států je městečko Sagamore. V současné době si odbornici lámou hlavu na tím, proč v městečku umírá více lidí na rakovinu kosti než jinde. Konkrétně u lidí v Sagamore se poslední dobou objevuje poměrně vzácný druh zhoubných rakovinných nádorů pojmenovaných Ewingovy nádory. Počet onemocnění v Sagamoře přesahuje sedmkrát národní průměr. To je víc než jen statistická chyba. Ewingovy zhoubné nádory v tomto místě postihují nejčastěji mladé lidi do 21 let a převážně bílé rasy.

U jedenadvacetileté Holly Yongové byl nedávno diagnostikován zhoubný Ewingův nádor. V současné době prochází chemoterapií a ozařováním a doufá, že se z toho vylíže. Minulý týden stejnému nádoru podlehl student místní střední školy, Jeff Hayes.

Yongová vyrůstala v sousedství Scargo Tower v Dennis. V okolí Scargo Tower je postaveno několik rodinných domků a podle otce Holly Yongové Bernie Yonga je to místo, kde bylo naměřena nejvyšší radiace z protiraketového radaru Pave Paws, který je v těsném sousedství. Nicméně Bernie Yong si nemyslí, že Holly onemocněla následkem zvýšené radiace v místě bydliště.

„Myslím, že Holly spíše doplatila na místo, kde pracuje. Dělá totiž plavčíka na místní pláži. Pave Paws 'vystřeluje' své impulsy nad koruny stromu, aby pokryl oblast pláže,“ říká Bernie Yong.

Místní zdravotní autority vyčlenily 40 tisíc dolarů na výzkum toho, proč tolik lidí v této oblasti trpí vzácnou rakovinou kostí.

[radar s anténami fázových polí na Aljašce]

Pave Paws: Pave je označení programu leteckých sil, PAWS znamená Phased Array Warning System. Z Wikipedie jsem se dozvěděl, že fázové pole (phased array) je skupina antén a signál, který tyto antény přijímají, je fázově rozdělen tak, že efektivní radiová plocha polí antén je posílena v požadovaném směru a potlačena ostatních směrech. Systém byl vyvinut za druhé světové války laureátem Nobelovy ceny Luise Alvarezem a měl sloužit k usnadnění přistávání letadel. Později našel fázový radar uplatnění i v radioastronomii a také ve vojenství. Dnes je fázový radar nedílnou a důležitou součástí protiraketového štítu budovaného Spojenými státy.

Fázové pole antén může emitovat fixní radiový vzorek určitým směrem, nebo může být použito k rychlému skenování (ohmatání) v horizontálním či vertikálním směru. Fázové pole antén umístěno na sonaru je využíváno v procesu zvaném beamforming (beam – paprsek, forming – formátování, dalo by se to zřejmě přeložit jako formátovány nebo tvarovaný paprsek). V podstatě jde stále o totéž, totiž o to, že takový paprsek lze zaměřit určitým směrem a lze potlačit rušivé vlivy okolí.

Fázové pole antén není žádný zabiják a nachází uplatnění v mnoha odvětvích komunikace, např. je využíváno v optické komunikaci, dále v šíření AM vysílání rádií, apod. To v případě, že jde o mírové využití. Ale jak to vypadá ve vojenském využití co do škodlivostí na zdraví, o tom se Wikipedia nezmiňuje. Můžeme jen hádat.

Námět na tento článek spolu s odkazy (uvedené na konci) mně poslala paní Eva s douškou, že stejný materiál nabídla i Britským listům a že pan Čulík odpověděl v tom smyslu, že oni jsou nestranní, tak z toho článek dělat nebudou. Ostatně stejné prohlášení uveřejnil pan Čulík i na BL: Britské listy se snaží přinášet v této věci relevantní kritické informace. Velmi nás mrzí, že se nám nepodařilo od nikoho získat přesvědčivou argumentaci pro výstavbu americké základny v ČR - pokud by ji někdo předložil, rádi ji zveřejníme.

Tohle je zajímavé. Osobně bych také neměl žádný problém uveřejnit argumenty PRO radar, stejně jako uveřejňuji PROTI-argumenty. A také stále čekám, že někdo konečně předloží něco, co by aspoň stálo za poškrábání se na hlavě a myšlenku ve stylu „no, něco na tom je“. Současné argumenty uváděné PRO-stranou jsou ale tak zoufale hloupé a průhledně nelogické, ba přímo lživé, že podle mého názoru urážejí čtenářovu inteligenci.

Napadá mě téměř svatokrádežná myšlenka. U většiny tvrzení platí polarita. To se týká téměř čehokoliv. Existuje krajní názor A a krajní názor B. Zastánci pozice A mají své argumenty, zastánci pozice B mají opačné argumenty a mezi nimi lze objevit různé stupně šedi – zdůvodnění částečně pro obojí. Ale co když ... možná v tomto případě opravdu neexistují rozumné argumenty pro radar? Bylo by to možné?

Obávám se, že ano.

Shodou okolností přinesly BL v těchto dnech vyjádření Petra Bendla: Referendum uspořádat nemůžeme, protože jsme základnu Američanům už slíbili.

Podle článku Cape Cancer Spike Eyed uveřejněného na webové stránce thebostonchannel.com 18.ledna.

Článek byl publikován 6.2.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.