Korupční show

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/01/1890-korupcni-show.htm

Richard Král

Výkladní skříň české parlamentní demokracie, poslanecká sněmovna, se stala obrazem celého politického systému, a nejen jeho. Vláda konečně zkorumpovala dva poslance ČSSD a dostane důvěru.

Předseda ČSSD, korupční matador Jiří Paroubek se zajíkal vzteky a hovořil o „zradě, podvodu a korupci“. Mísí se v něm vztek a strach. Vztek, že jej převezli a podvedli, tj. přehráli jej způsobem, ve kterém se považuje za mistra. A strach z toho, že ztratí vliv a postihne ho osud Stanislava Grosse, nebo ještě horší.

Internetové stránky druhé největší parlamentní strany v ČR informují voliče a občany, že česká vláda stojí na vydírání, podvodu a zradě. Tím soudruzi zpochybňují legitimitu ústavní instituce a celého politického systému jako takového. To tu ještě nebylo.

ODS má s korumpováním poslanců dobré zkušenosti, které zúročila po deseti letech, kdy k ní za podobných okolností přeběhl poslanec ČSSD Tomáš Teplík. Nutno přiznat, že vyjednávací komando ODS vedené Markem Dalíkem odvedlo profesionální práci. Přetáhlo dva poslance, a ani jeden z nich nebyl drahý. Dalík ušetřil.

Pohanka neměl moc na výběr, jinak by ho potkal osud pana Čunka. Jeho aktivitami ve zdravotnictví se již delší dobu zabývá policie. A Zemanův kůň Melčák splnil to, co se mu řeklo. Nyní by nastávající padesátiletý tatínek Topolánek měl svému asistentovi Dalíkovi doslova zobat z ruky, neboť jej zachránil od pádu do politické propasti jen velmi těsně.

V nové vládě se máme na co těšit. Havlova zelenorudá suita zaznamenává vytoužený comeback. Kdo si myslel za vlády ČSSD, že nemůže být hůř, mýlil se. ODS zahodila svůj volební program a spojila se se Stranou zelených, která je v jistých ohledech mnohem levicovější a rudější, než celá ČSSD.

A celé představení může dostat korunu ustavením Jirky Paroubka, veterána Restaurací a Jídelen, za předsedu poslanecké sněmovny. Těžko najít vhodnějšího kandidáta na tuto pozici.

Článek byl publikován 19.1.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.