Americký útok na sídlo irácké strany. Toto je Plán B?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/01/1880-americky-utok-na-sidlo-iracke-strany-toto-je-plan-b.htm

Raed Jarrar

V pondělí 1.ledna Irácká tisková agentura oznámila důležitou zprávu, jejíž shrnutí vypadá takto:

Americká armáda oznámila, že během těžkého boje při útoku na sídlo Fronty národního dialogu vedené dr. Sálihem al-Mutlaqem zabila v Bagdádu šest „teroristů“ a dva další zatkla. V jejím prohlášení se tvrdilo, že k razii došlo na základě zpravodajských informací naznačujících, že okolní prostor je využíván jako útočiště členů irácké al-Qá‘idy při provádění plánovaných útoků. Podle tohoto prohlášení se američtí vojáci ve chvíli, kdy se přiblížili k oblasti, stali terčem prudké střelby ze střech několika okolních budov. Opětovali proto palbu a zabili dva teroristy. Mezitím několik dalších uteklo do třetí budovy a koaličním vojákům se podařilo získat u ní opěrný bod, načež zabili čtyři teroristy a zadrželi další.

Zavolal jsem dnes dr. Sálihu al-Mutlaqovi a otázal se ho, co se přihodilo. Jeho líčení vypadá docela jinak. Dr. Mutlaq mi řekl, že americké a irácké síly obklíčily po půlnoci bagdádské sídlo jeho strany, a protože došlo ke krátké přestřelce, snažil se kontaktovat americkou ambasádu a armádu, aby zjistil, oč jde, a vysvětlil jim, že jeho stráže opětovaly palbu v domnění, že jde o útok ozbrojených milic a nevěděly, že se na akci podílejí američtí vojáci.

Zdá se, že americká ambasáda ani armáda neměly v tu chvíli zájem dr. Mutlaqovi naslouchat. Místo aby vojáky odvolali, zničili Američané leteckým útokem stranické sídlo a zabili dva strážce. Zabita byla mimoto čtyřčlenná rodina v sousedství – rodiče se synem a dcerou. Těchto šest mrtvých americká armáda označila za „teroristy“.

Útok na Frontu národního dialogu se nezdá být náhodný. Pokusy Bushovy administrativy vytvořit v irácké vládě proamerickou koalici neuspěly poté, co šíitský velký ájatolláh Sístání odmítl americký plán podpořit. Plán bude zřejmě nutno změnit vyloučením protiokupačních stran (Sadrova hnutí, strany Fádila, Fronty národního dialogu a dalších) z vlády přímým útokem.

Útok na sídlo Fronty národního dialogu není ničím jiným než prvním krokem v plánu Bushovy administrativy. Sadrovo hnutí a jeho milice - Mahdího armáda – bude zřejmě na řadě příště a po něm další.

Útokem na Frontu národního dialogu, jedinou stranu, která nemá vlastní milici, se země opět přiblížila dalšímu násilí a militarizaci. Iráčanům, kteří ještě stále věří v politické řešení bylo naznačeno: Zničíme vás, pokud nebudete dost silní, abyste zničili nás.

Článek The U.S. Attack on Saleh Al-Mutlaq's Headquarters So This is Plan B? vyšel 5. ledna na serveru counterpunch.org. Překlad Eva Cironisová - děkuji.

Článek byl publikován 10.1.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.