Válka, ale co přijde po ní ?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2001/10/185-valka-ale-co-prijde-po-ni-.htm

Vladimír Stwora

V neděli zaútočily armády Spojených států a Británie bez vypovězení války na Afghánistán. Důvodem je odveta za teroristický útok z 11.září a předchozí útoky, za kterými údajně stojí Osama bin Ládin, zdržující se na afghánském území.

Některé zdroje na WEBu (např. http://www.debka.com/ ) hovoří o přípravě a použití jaderných zbraní. Bush prý projednal jejich nasazení s Putinem už 23.září. Putin nebude nic namítat proti jejich použití v Afghánistánu a Bush - na oplátku - přivře oči, až je Rusové použijí v Čečensku. Půjde prý o neutronové bomby a miny, schopné vyvolat radiační šok do hloubky několika set metrů pod zemí. Jadernými zbraněmi disponuje také Čína a Pákistan. Je-li informace z Debky pravdivá, máme se na co těšit.

Spojené státy zaútočily, aniž byly schopny předložit světové veřejnosti důkaz o vině bin Ládina. Budiž, na to jsme si už zvykli. Je třeba uznat alespoň snahu. Pečlivě sestavený dokument o jeho údajné vině prozrazuje, kolik bezesných nocí museli strávit jeho tvůrci a jak herkulesovský výkon museli podat, aby tak slabou evidenci roztáhli do sedmdesáti bodů. Dokument připomíná důkazy, pro které byl svého času odsouzen Škutina za

Zatímco hrdinní američtí vojáci nasazují své životy v boji za demokracii a svobodu...
...zlotřilí teroristé potvrzují svou vinu tím, že se drze brání
snižování vážnosti prezidenta republiky. Toho odsoudili za to, že prý řekl o prezidentu Novotném, že je vůl. Když žaloba podvakrát nenašla svědky zmíněného výroku, přivedla na potřetí dva muže, kteří řekli, že si sice zmíněný Škutinův výrok nepamatují, ale že nevylučují, že jej říct mohl. Na základě tohoto svědectví byl pak Škutina odsouzen k šesti měsícům podmínečně.

Osobně jsem nyní téměř přesvědčen, že Osama bin Ládin to nebyl. Evidence proti němu je příliš slabá. On sám to rovněž popírá, ačkoliv nezastírá radost z provedeného útoku. Týden po útoku šel dokonce tak daleko, že odfaxoval do spřáteleného arabského deníku své ručně psané prohlášení, že to neudělal. Proč by se k činu nepřihlásil? Že by se začal bát? On?

Samotný způsob zveřejnění těchto "důkazů" budí u soudných lidí otázku: Proč je zveřejnil právě Tony Blair a ne Bushova vláda? Američané byli napadeni, oni prováděli hlavní vyšetřování (byť za pomocí spřátelených států), oni doručili přísně tajné důkazy o vině bin Ládina spřáteleným vládám. Hlavouni si je přečetli (včetně šášuly Havla) a řekli jako jeden muž: "Ano, to je důkaz. Co tam vlastně je, ale není pro vaše uši." Velmi mi to připomíná manipulaci s veřejným míněním kolem Charty 77. Tehdy to také nikdo nečetl, ale všichni to odsuzovali.

A najednou, o den nebo dva později se část (jak velká?) těchto super přísných informací objeví na WEBu Tony Blaira. Proč? Ani teď, když těchto sedmdesát bodů "důkazů" oběhlo svět a uveřejnily je snad všechny hlavní deníky, Amerika je doposud oficiálně nezveřejnila a samotné americké deníky čerpají jejich text ze stránek Tony Blaira.

Stále více se domnívám, že jsme všichni oběťmi mistrné manipulace s veřejným míněním. V této válce jde o víc, než o boj s teroristy. Oč jde? Nevím. Mohlo by jít o třeba naftu, jejichž americké zdroje považlivě vysychají. O tom, že Američané mají v oblasti Perského zálivu už dlouhé roky svou sféru zájmu, snad nepochybuje ani ten nejzaslepenější amerikanofil. Rovněž je nutno zbavit se starších vojenských zásob a otestovat nové zbraně. Námětem k přemýšlení může být i článek If the U.S. hates terrorists, why do we keep arming them? uveřejněný na stránce americké Libertarian Party.

Ačkoliv prezident Bush Američany varoval, že válka bude dlouhá a tvrdá, a že v ní může mnoho Američanů přijít o život, nenechává nikoho na pochybách, že vítězství bude jeho. Stejně tak je o tom přesvědčen i jeho dvojče Tony Blair v Británii.

Dovolím si předpovědět vizi příštího světa podle obou pomazaných hlav nositelů pokroku.

Verze 1: naivní

Po dlouhém boji bude islámský terorismus nakonec vykořeněn, jeho nositelé pobiti. Ti, kteří zbudou, pochopí svůj omyl, zatratí Alláha a konvertují k jedinému humánnímu náboženství, totiž ke křesťanství. Vláda v Kábulu bude demokraticky zvolena, jejím prvním krokem bude to, že umožní ženám rovnoprávnost a vzdělání, druhým krokem bude těsná spolupráce s americkými přáteli. Američané mají široké srdce a rádi podpoří ekonomiku zničené země mnohamilionovými injekcemi. Budou se stavět nové školy, nemocnice a komunikační infrastruktury. Internet přijde do každé rodiny, aby i ten poslední Afghánec věděl a mohl si přečíst o výhodách západní civilizace.

Do země vstoupí síť rychlého občerstvení McDonald a CocaCola. Bývalí muhajedinové budou pojídat hamburgery s hranolky a budou se divit, jak mohli být tak zpozdilí a propagovat středověký zákon Sharia nad mnohem spravedlivějším a lepším pojetím práva převzatým ze Spojených států. Někteří dokonce odjedou studovat do Ameriky na tamní právní školy, aby mohli po návratu zastupovat oběti uklouznuvší na podlaze v supermarketech a polivší se horkou kávou u McDonalda a vysuzovat pro ně mnohamilionové náhrady škod.

Hlad bude zcela vymýcen. Američtí vědci nasytí afghánské (a postupně všechno arabské) obyvatelstvo tím, že geneticky upraví rýži přidáním genů z velbloudů. Rýže tak bude moci růst i v pouštních a kamenitých oblastech tamních krajů. Vděční Arabové budou za to dodávat Americe takové množství nafty, o jaké si řekne a za cenu Američany určenou. To bude mít pozitivní dopad na ještě větší rozvoj amerického automobilového průmyslu.

V celém arabském světě zavládne konečně demokracie. Občané budou moci každé čtyři roky volit mezi dvěma až třemi naprosto stejnými stranami, ovšem s různým jménem.

Duha míru a vítězství se rozklene nad Spojenými státy. Ty pak budou moci v klidu pokračovat v budování stále lepší a konzumnější demokratické společnosti. Prezident Bush uskuteční svou vizi včasného varování a zničení raket nepřítele.

Ve všeobecné euforii se nějak zapomene na zrušení šmírujících a omezujících zákonů, ale komu by to vadilo.

Prezident Bush, stejně jako kamarád Blair, se budou těšit obrovské popularitě a oba také budou podruhé zvoleni do úřadu, protože každý občan si bude uvědomovat, že tak dobré a moudré státníky nelze nahradit.

Neprojeví-li někdo dostatečné nadšení nad vývojem věcí, bude obviněn z podpory terorismu a zavřen až zčerná, nebo rovnou humánně popraven. Ale o tom se stejně nikdo nedoví. Bezpečnostní složky západních demokratických společností budou včas informovány o těchto jedincích - díky dokonalému monitorovacímu a odposlouchávacímu systému.

Verze 2: pravděpodobnější

Stejně jako verze 1. Pouze s tím rozdílem, že ne všichni teroristé budou vybiti. Několik stovek jich zůstane a stáhne se do neprostupných hor mezi Pakistánem a Afghánistánem. Odtamtud budou trvale ohrožovat svobodný demokratický západní svět a umožní tak, aby drakonické šmírovací zákony nejen v platnosti zůstaly, ale ještě se utáhly. Veřejnosti to bude jedno. Dávno si na to zvykne.

Verze 3: zřejmá

Tato možnost mě napadla až den po uveřejnění tohoto článku. Bohužel, zdá se mi i nejrealističtější.

Válka neskončí nikdy. Jen si přečtěte Orwella znovu. Vždyť to tam píše. Zatím vše, co předpověděl, se vyplňuje s matematickou přesností. Včetně sdružování menších států do tří super-velmocí. Totalitní režim (a o nic jiného dnes v Americe nejde) se může udržet nekonečně dlouho, jestliže povede nekonečně dlouhou lokální válku. Důvody:

  1. Udržuje určitý hospodářský růst, zejména ve zbrojním průmyslu a odvětvích na zbrojní průmysl napojenými. Ostatně, zbrojařské lobby je v USA jedno z nejsilnějších. Tím jsou umožněny i pohádkové zisky pro jistou nevelkou skupinu vládnoucích.
  2. Umožňuje likvidaci zbraní a vojenského materiálu, u kterých už prochází "záruční lhůta".
  3. Zajišťuje vývoj a přímé testování (na živých lidech) nových vojenských technologií. Dokonalejší technologie zpětně zvyšuje vojenský potenciál státu a přispívá k jeho moci nad jinými státy.
  4. Zdůvodňuje hospodářské neúspěchy země, i to, proč je nutno, aby si obyvatelstvo utahovalo opasky. Lépe se vypisují nové daně.
  5. Legalizuje se existence policejního státu a šmírovacích metod, které vládnoucí skupiny potřebují, aby se udržely u moci.
  6. Udržuje obyvatelstvo v permanentním strachu o svou bezpečnost. To je nutné k tomu, aby se dalo protlačit jakékoliv další idiotské opatření a okleštění jeho práv.
  7. Snadno se likvidují kritikové režimu a vládnoucích vrstev. Buď jsi s námi, nebo s teroristy - vždyť to bylo řečeno jasně. Také se to dá interpretovat tak, že jestliže nás kritizuješ, jsi s teroristy. Třetí možnost neexituje.

Čeká nás jasná a zářivá budoucnost. Jsme přece v právu, že?

Článek byl publikován 8.10.2001


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.