Tajemný ostřelovač střílí americké vojáky v Bagdádu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/10/1799-tajemny-ostrelovac-strili-americke-vojaky-v-bagdadu.htm

Do 19. října 2006 prý usmrtil na jihu Bagdádu celkem 143 amerických vojáků, mezi nimi pět důstojníků a šest ostřelovačů, a dalších 54 Američanů zranil

Nikdy Džubu neviděli. Slyšeli ho, ale to už bylo pozdě: padl výstřel a další americký voják padl mrtev nebo zraněný.

Nikdy nestřelil znova, nikdy neměly americké síly šanci zjistit, odkud střílí, proměnit lovce ve štvanou zvěř. Jednou vystřelí a zmizí.

Džuba je jméno, které Američané dali povstaleckému ostřelovači operujícímu v jižním Bagdádu. Nevědí, jak vypadá, neznají jeho národnost ani skutečné jméno, ale znají jeho obratnost a bojí se jí.

„Je dobrý“, říkal v srpnu 2005 Travis Burress (22), ostřelovač z praporu umístěného na americké základně v Rustamíji. „Je pro nás skutečnou hrozbou.“

Džuba útočí výhradně pouze na koaliční vojáky, chráněné obrněnými vozidly, neprůstřelnými vestami a helmami. Počká, až vylezou z Humvee nebo se postaví na jeho věž a pak míří na mezery v jejich výstroji, dolní část páteře, žebra nebo na horní část prsou. Zabíjí na vzdálenost 200 metrů.

„Byl to perfektní zásah,“ řekl velitel praporu podplukovník Kevin Farrell o jednom případu. „Zasáhl páteř. Zkoušíme ho různými způsoby nalákat, ale on je velice dobře vycvičený a velmi trpělivý. Nestřílí dvakrát.“

Američtí ostřelovači na rozdíl od svých protivníků v Bagdádu málokdy střílejí. Zpravidla se kryjí na střechách domů a monitorují okolí, vybaveni termovizí a zařízením na noční vidění. Pokud zachytí něco podezřelého, oznámí to pozemním hlídkám nebo letectvu.

„Jsme profesionálové. Je rozdíl mezi maniakem s kulometem a ostřelovačem,“ prohlásil v rozhovoru pro Guardian Mike (31), který odmítl uvést příjmení. Dodal, že zastřelil 14 lidí v Somálsku, tři v Afghánistánu a jednoho v Iráku. Ostřelovač podle něho střílí jen tehdy, jsou-li americké síly ohroženy a postihnou je těžké ztráty, jako např. poslední pondělí a středu, kdy zemřelo 21 amerických vojáků.

Někteří vojáci se pokusili na Džubu uspořádat honičku a dostat ho do křížové palby ze střech, ale „nebylo by to nanic, protože je dobrý. Myslím, že ostřelovače může dostat jen ostřelovač.“ Ale ani žádnému z nich se to dosud nepodařilo. Když koaliční vojáci uzavřou a prohledají oblast, v níž Džuba zapůsobil, naleznou pouze kousek papíru se slovy: „Co bylo krvavě odňato, nemůže být bez krve získáno zpět“.

Zdroje:

Videa Džubových útoků:

Zpracovala a přeložila Eva Cironisová - děkuji.

Článek byl publikován 27.10.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.