Pavel Bém

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/10/1787-pavel-bem.htm

Richard Král

Občané Prahy jsou v těchto dnech doslova zavaleni billboardy a plakáty se sympatickou tváří primátora Pavla Béma. Sympatický lékař se chlubí, co vše pro Prahu on a jeho partaj udělali. Jeden velký úspěch tu ale chybí – úspěšný tunel za bratru 5 miliard korun s opcí.

Pavel Bém má v těchto dnech několik důvodů k oslavě. Za prvé to jsou vyhrané komunální volby. V Praze má ODS stále silné pozice a zoufalí Pražané stále ještě vidí v ODS pravicovou stranu či alespoň akceptovatelné nejmenší zlo. Bém také chytře zatím zůstává ve štědrých komunálních vodách a škodolibě sleduje, jak se jeho rival Topolánek zmítá v bouři velké politiky.

Za druhé policie odložila kauzu známou jako „stěhování magistrátu“, která před pul rokem rozčeřila nejen pražský komunální politický rybník. Po jako vždy důkladném vyšetření, na jaké jsme již u podobných věcí u české policie zvyklí, nebyl prokázán žádný trestný čin. Policii se možná není ani co divit, neboť by se obviněním hlavních hráčů Pawlowského s Bürgermeisterem mohla vystavovat obvinění z antisemitismu.

O co vlastně šlo? Celý podvod, který ještě více zadlužuje Prahu a tuneluje její rozpočet, spočíval na následujícím: Firma COPA Retail pražského magnáta Sebastiana Pawlowského koupila tzv. Škodův palác, tj. objekt Jungmannova 29/35, v roce 2004 za 850 milionů korun. V roce 2005 byl objekt firmou zastaven ve prospěch německé Aareal banky na 3 miliardy.

Následně si rozlehlý - bance zastavený - objekt pronajal „výhodně“ pražský magistrát za 4,7 miliardy na 20 let. Zároveň získá město k objektu předkupní právo a za 20 let, až bude vymydlený a zralý k totální rekonstrukci, jej odkoupí. Kdyby za dvacet let šéfovali Magistrátu pánové Bém s Bürgermeisterem, můžeme si být jisti, že by to byla velmi „výhodná“ koupě.

Celý tunel má hezké, nenápadně znějící jméno "Alokace pracovišť Magistrátu hlavního města Prahy" a Rada hl.m. Prahy jej schválila dne 10.1. 2006. Veřejné výběrové řízení bylo samozřejmě vyhlášeno, ale co čert nechtěl, přihlásil se jen pan Pawlowski se svou COPA Retail.

Kauzu na jaře otevřela hrdinně reportérka televize NOVA Marcela Sobotková, a to se vší razancí v pořadu Na vlastní oči. Jenže týden na to šel do vazby její milenec Miloš Červenka a paní Sobotkové kuráž takříkajíc došla. Dnes se poučila a místo reportáží o miliardových tunelech radši stíhá s kamerou lékaře, kteří si berou úplatek 20 000 korun.

Ostatní média také mlčí, omezily se jen na suchou zprávu, že policie celý případ odložila. Ani modrým ptákům bratrská sociálně demokratická opozice se neozývá. Vše jako obvykle, takřka učebnicově končí v autu.

Až tedy půjdete či pojedete Prahou a bude Vás z každého sloupu veřejného osvětlení strašit ulízaný Pavel Bém, vzpomeňte na jeho další nedávný úspěch. A Pavel Bém by měl dodatečně vyrobit nový plakát s názvem "Alokace pracovišť Magistrátu hlavního města Prahy – totální úspěch". O další důvod víc, proč ho volit, ne?

Článek byl publikován 16.10.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.