Rakety povstalců způsobily peklo na americké základně v Bagdádu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/10/1782-rakety-povstalcu-zpusobily-peklo-na-americke-zakladne-v-bagdadu.htm

V úterý 10. října kolem 22:40 provedli iráčtí povstalci raketový útok na americkou základnu v Durá na jihu Bagdádu. Základna Saqr okupanty nazývaná Camp Falcon je největším arzenálem zbraní a munice americké armády v Iráku. Po zásahu raketami Grad a Kaťuša začala skladiště munice postupně explodovat a vznikl požár, jaký asi bagdádská historie nepamatuje. Americké letectvo reagovalo ostřelováním a bombardováním různých částí města ve snaze zasáhnout místo, odkud byly rakety odpalovány. Dunění výbuchů bylo slyšet na vzdálenost 5 kilometrů od středu města ještě dvě hodiny po útoku.

Zdroj z řad zaměstnanců iráckého loutkového režimu korespondentu Mafkarat al-Islam potvrdil, že arzenál zasáhly rakety a sdělil, že při explozích byly zabity nebo zraněny desítky amerických vojáků, a že se Američanům nijak nedaří inferno plamenů nijak redukovat a zamezit dalším explozím.

Americký plukovník Jonathan Withington ještě před půlnocí na dotaz agentury AFP tvrdil, jak je americkým zvykem, že k žádným ztrátám nedošlo a všichni na základně byli bez jediného zranění evakuováni, připustil pouze, že na základně stále hoří: „Máme tu požár. Oheň zasáhl prostor s municí. Je to na naší operační základně ve čtvrti Rašíd. Jsou tam tankové a dělostřelecké náboje a munice do lehkých zbraní.“ Podle něho šlo o zásah minometnou palbou.

Podle zprávy agentury Reuters, jehož reportéři napočítali na 30 explozí, přinesla záběry plamenů šlehajících z hořící základny k nebi irácká prorežimní televizní stanice al-Iráqíja. Přinesla i vystoupení některých iráckých představitelů, kteří žádali zachování klidu a zamezení různým fámám.

V časných ranních hodinách se prostřednictvím internetu k útoku přihlásila odbojová organizace Islámská armáda v Iráku: „Islámská armáda … zasáhla raketami a minometnými střelami … základnu amerických okupačních sil“.

Zpracovala Eva Cironisová z následujících zdrojů:
- Iraqi Resistance Report
- al Jazeera: Baghdad: Mortars destroy US ammo dump
- Reuters: Mortar attack caused US ammo dump fire in Iraq

Článek byl publikován 12.10.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.