Nový návrh z dielne NSA alebo stelesnenie Vlasteneckého zákona

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/10/1768-novy-navrh-z-dielne-nsa-alebo-stelesnenie-vlasteneckeho-zakona.htm

Ryan Singel

Návrh zákona, ktorý zásadne mení a rozširuje právomoc vlády odpočúvať a prehľadávať domy občanov Spojených štátov bez súdneho schválenia, prešiel v stredu kľúčovým senátnym výborom a môže byť odhlasovaný Senátom už budúci víkend.

Súdny výbor schválil návrh zákona SB2453, National Security Surveillance Act [.pdf] (Zákon národného bezpečnostného dohľadu) v pomere 10 k 8. Na jeho tvorbe sa podieľal predseda výboru, senátor Arlen Specter (R-Pennsylvánia) v spolupráci s Bielym domom.

Výbor taktiež schválil dve ďalšie kontrolné opatrenia. Jedno z nich pochádza z dielne senátorky Dianne Feinsteinovej (D-Kalifornia), ktorá je jednou z mála senátorov inštruovaných o programe Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Návrh zákona senátorky Feinsteinovej, ktorý sponzoroval tiež senátor Specter pred tým ako predložil ďalší návrh, odmieta právne argumenty administratívy a je všetkým len nie deklaráciou nelegálnosti odpočúvania bez súdneho splnomocnenia.

Na druhej strane, Specterov návrh pripúšťa právo vlády na odpočúvanie Američanova bez súdneho rozhodnutia a umožňuje generálnemu prokurátorovi na vlastnú päsť autorizovať kontrolné akcie pokiaľ je ich cieľom monitorovanie podozrivých z terorizmu a špionáže.

Lisa Gravesová, hlavná právna poradkyňa Únie amerických občianskych práv (American Civil Liberties Union), nazvala návrh zákon „skvostným“. „Návrh administratívy je ilegálny, porušuje Ústavu a Zákon zahraničnej informačnej kontroly (Foreign Intelligence Surveillance Act – FISA) a slúži ako odrazový mostík pre dosiahnutie zmien vo FISA za účelom zavedenia Programu kontroly teroristov, a tiež, následne, oslabenia ochrany súkromia amerických občanov,“ povedala Gravesová.

Jim Dempsey, strategický riaditeľ umiernenejšieho Centra za demokraciu a technológiu (Center for Democracy and Technology) povedal, že návrh komisie prekonal Patriot Act o svetelné roky.

„To, čo začalo ako snaha senátora Spectera o krotenie prezidentovho programu, sa nakoniec postavilo na hlavu – už to nie je len právne schválenie programu, ale tiež jeho rozšírenie o odpočúvanie bez súdneho odobrenia,“ povedal Dempsey. „Umožní tak NSA obrátiť svoje vysávače i na domáce telefónne hovory a e-maily občanov.“

„Robia to v štýle Alice v krajine zázrakov – vymedzujú celé kategórie kontroly, ktoré nebudú považované za kontrolu.“

Specter, ktorý nazval bez súdneho príkazu vykonávané odpočúvanie NSA, „boľavým vredom na tvári našej politiky“, obraňuje svoj návrh, pretože ten umožňuje (ale nevyžaduje) administratíve predložiť celý kontrolný program utajenému súdu na preskúmanie. Specter vraví, že prezident Bush prisľúbil predložiť program NSA súdu, v prípade, že návrh zákona bude schválený.

Návrh zákona tiež vylučuje požiadavku vychádzajúcu zo zákona Spojených štátov, že sledovanie osôb podozrivých zo špionáže a terorizmu má byť vykonávaný v súlade s FISA. Spor je v tom, či tento návrh radikálne mení Zákon zahraničnej informačnej kontroly a rozloženie moci. Podľa Spectera ide len o aktualizáciu FISA, aktualizáciu, ktorá zákon posúva smerom k súčasnej technológií.

Bush súhlasil s programom NSA na kontrolu medzinárodných hovorov a e-mailov amerických občanov bez potreby súdneho súhlasu, ale len v prípade, že je program namierený na komunikáciu, v ktorej má jedna alebo druhá strana podozrivé teroristické kontakty.

Feinsteinová vraví, že na základe informácií, ktoré má k dispozícií, verí, že súčasný systém potrebuje len menšie zmeny, ako napríklad zvýšenie počtu sudcov vydávajúcich súdne príkazy.

„Na základe brífingu týkajúceho sa programu dozoru teroristickej činnosti, verím, že dozor môže byť vykonávaný bez toho, aby tým utrpela národná bezpečnosť, cez individuálne vydávané splnomocnenia v súlade s FISA.,“ povedala v stredu Feinsteinová.

Detroitský federálny sudca tvrdí, že program je protiústavný. Kritizuje ho tiež viac ako 20 právnikov po celej krajine.

Návrh zákona:

Rokovanie o návrhu zákona, ktorý podporila republikánka Heather Wilsonová (New Mexico) bolo na pláne v stredu, no nakoniec bolo zrušené.

Specter sa rozhodol nechať o svojom návrhu rozhodnúť budúci týždeň hlasovaním zvaným jednomyseľný súhlas, vraví Graves. Pri použitý tohto postupu neexituje žiaden záznam o tom, kto hlasoval za alebo proti návrhu.

Článek NSA Bill Performs a Patriot Act vyšel na serveru wired.com 13. září. Překlad: Dan - děkuji.

Článek byl publikován 3.10.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.