V Afghánistánu roste produkce opia

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/09/1752-v-afghanistanu-roste-produkce-opia.htm

Richard Král

Když v roce 2001 navštívili zemi inspektoři z programu OSN pro kontrolu drog (U.N. Drug Control Program), konstatovali mohutnou redukci ploch osetých mákem a pro Taliban našli slova uznání. Situace se ale obrátila a horší se. Stává se z Afghánistánu narkostát?

Dnes, po více než pěti letech, kdy je Aghánistán okupován vojsky NATO a USA, vydala ta samá instituce OSN varující zprávu, ve které konstatuje, že se produkce opia v zemi zvýšila meziročně o 59% a Afghánistán již pokrývá neuvěřitelných 92% světové produkce. Letošní sklizeň (probíhá v březnu a dubnu každý rok) má podle OSN výnosy až 6100 tun opia.

Zároveň však OSN nesmyslně uvádí, že nejvíce produkce pochází z „bašt Talibanu na jihu“. Podobná tvrzení mají zastřít fakt, že právě americká okupace země a nastolení loutkového režimu v Kábulu napomohlo drogovým baronům a pěstitelům máku zajet byznys do starých kolejí. Obviňování Talibanu může zbaštit jen ten, kdo má velmi krátkou paměť.

[makovičky]

Ještě v roce 1999 vyprodukoval Afghánistán asi 4000 tun opia a pokrýval 75% světové spotřeby (údaje OSN). V té době si ještě Taliban vyřizoval účty s nepřáteli, zejm. tzv. Severní Aliancí. V roce 2000 nařídil vůdce Talibanu Mulla Umar, že maková pole musí zmizet, neboť produkce drog – byť na export a za účelem obchodu – se neslučuje s islámem.

Počátkem roku 2001 strávil v Afghánistánu dva týdny zvláštní inspekční tým U.N. Drug Control Program, aby se přesvědčil, zda jsou tvrzení Talibanu o tvrdém potírání drog pravdivá. Inspektoři nevěřili vlastním očím. „Nevymýšlíme si, viděli jsme důkazy na polích“, řekl tehdy Bernard Frahi, regionální šéf U.N. Drug Control Program pro Pákistán a Afghánistán. Jeho tým ve dvou týdnech procestoval křížem krážem 80% plochy provincíí Helmand, Kandahar, Urzgan a Nangarhar, tj. území, kde se pěstovalo v minulosti 86% afghánského máku a našel jen pár izolovaných políček. Zbytek, 175 000 akrů, byl čistý. „Taliban vzal svou práci velmi vážně“, pochválil tehdy Frahi „teroristy“ z Talibanu.

Byl to tedy Taliban a Mulla Umar, který jediný dokázal zásadně omezit produkci drog v Afghánistánu, přestože tím vlastně oslaboval sám sebe a chránil západního nepřítele – země přišla o významné zisky a západní metropole pociťovaly nedostatek drog.

V roce 2001 se tedy podařilo v Afghánistánu významně omezit výrobu opia a země se zdála být na lepší cestě, co se týče drogové produkce. „Tento rok byl nejdůležitější, protože pěstování máku byla součást zdejší kultury a první rok je vždy nejtěžší“, řekl v roce 2001 regionální koordinátor Talibanu pro potírání drog v Džalalabádu Shams-ul-Haq Sayed Taliban skutečně zřídil a udržoval síť středisek pro potírání drog v zemi, což není současná okupační správa země schopna efektivně učinit.

Potom ale přišlo 11.září a Taliban se stal pro USA nepřítelem číslo jedna. Jeho moc slábla, upadala a s americkou invazí padla úplně. Drogoví dealeři na Západě si mohli oddychnout. Sezona 2001/2002 byla totiž hodně zlá.

BBC nyní přinesla zprávu, že šéf vídeňské Office on Drugs and Crime při OSN Antonio Maria Costa publikoval alarmující zprávy, že bezvládí v Afghánistánu dělá z této oblasti jedno velké makové pole a vyzval loutkového prezidenta Karzáího (který s americkou pomocí ovládá hlavní město Kábul), aby neprodleně zakročil. Šéf americké US drugs control office Doug Wankel se nechal slyšet, že „země se pod drogami rozpadá“ a varoval, že se z Afghánistánu stává „narkostát“.

Zatím se zdá, že okupačním silám NATO společně s USA nejde ani tak o ničení makových polí, kterými jsou jižní provincie posety, ale spíše o rozdrcení veškerého odporu vůči okupaci.

Článek byl publikován 20.9.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.