Jen 12 % Britů důvěřuje ‚arogantnímu‘ americkému vedení

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/08/1727-jen-12-britu-duveruje-sbquoarogantnimulsquo-americkemu-vedeni.htm

Angus Howarth

Jak ukázal nový průzkum, je vedení Spojených států v Británii stále nepopulárnější. Podle zjištění agentury YouGov věří pouze 12 procent Britů, že Američané řeší rozumně současné světové problémy – to je polovina počtu, který dal Bílému domu důvěru v roce 1975.

Průzkum pro Daily Telegraph zjistil, že většina Britů považuje Ameriku za krutou, vulgární a arogantní společnost, rozštěpenou třídními rozdíly a rasismem. Současně se domnívají, že je ovládána zločinem, posedlá penězi a vedena nezodpovědnými pokrytci.

Americkým vojákům se nepodařilo ani získat „srdce a mysli“ Iráčanů ani přinést jejich zemi demokracii.

Více než dvě třetiny respondentů vyjádřily názor, že Amerika je v podstatě imperiální mocnost, která usiluje o světovládu.

81 procent prohlásilo, že prezident Bush pokrytecky bojuje za demokracii, aby tak zakryl prosazování amerických zájmů.

Mluvčí americké ambasády ovšem prohlásil, že výsledky jeho vlastních průzkumů jsou zcela opačné: „Pochybujeme o každém, kdo tvrdí, že svět byl lepším, dokud Saddám terorizoval svůj vlastní národ a ohrožoval lidi za iráckými hranicemi. I když respektujeme tvrzení průzkumu o americké společnosti, považujeme některá obvinění za špatné pochopení mimořádného amerického dynamismu.“

42 procent účastníků průzkumu uvedlo, že současná americká vláda učinila svět „tak trochu špatným místem pro život“ a 23 procent odpovědělo, že „mnohem horším“.

Osobní hodnocení G. Bushe bylo rovněž nízké, 44 procent si myslí, že je „hrozným vůdcem“ a dalších 34 procent ho prohlásilo za „pěkného ubožáka“.

Pouhých 9 procent považuje jeho postup za daných okolností za dobrý.

Článek British trust in 'arrogant' US leadership plummets to just 12% vyšel na serveru scotsman.com. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 31.8.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.