iDnes - rok 1984 v roce 2006

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2006/08/1725-idnes-rok-1984-v-roce-2006.htm

Václav Kabát

Na první pohled je zpravodajský server iDnes.cz, odnož papírové redakce MF Dnes, výdobytkem moderního zpravodajství využívajíc moderních komunikačních kanálů. Jak už ale geniální George Orwell předpovědel ve své geniální knize 1984 (odtud také titulek) tyto moderní kanály a metody mají jednu podstatnou (ne)výhodu - umožňují nejen rychlejší a interaktivnější zpravodajství, ale také rychlejší „opravy“ s podstatně sníženou možností zpětné kontroly. Jak také novinařina, tedy ta s globální aspirací, přestává být exkluzivní povolání vázané na přístup k limitovaným zdrojům - tiskárna, redakce apod, ambici státi se redaktorem má dnes téměř každý. Většina lidi skončí u osobního blogu s mizivou čteností, ale pronikne –li osoba bez patřičného rozhledu a především dostatečné sebereflexe a schopnosti nahlížet na věci s dostatečnou dávkou kritiky a hlubší analýzy do rádoby seriozní redakce, může pak dojít k obrovským škodám. Ne nadarmo se novinářský stav označuje za sedmou velmoc. Patřičné vzdělávání v ignoraci výše zmíněných principů je nakonec hlavní důvod úspěchu PR politiky izraele a jejích nástrojů – např. organizací typu AIPAC.

Zaměřme se na následující stránku - http://servis.idnes.cz/palm_24.asp?o=zpravodaj. Tato stránka, která je průběžně aktualizována, nabízí z důvodu optimalizovaného formátování ideální podmínky pro sledování nepatřičných zásahů. Abych vám celou věc usnadnil, nabízím zároveň první betaverzi nástroje pro detekci nebo jen čtení těchto novinek v optimalizovanějším GUI než nabídne internetový prohlížeč. Nástroj je dostupný zde (podotýkám opět, jde o betaverzi, aplikace neprošla výraznějším testováním, rád také uvítám Vaše náměty). Aplikace vyžaduje MS.NET framework ve verzi 2.0 (instalace separátně dostupná zde). Jedná se o standardní Windows aplikaci, která v pravidelném intervalu přistupuje k výše zmíněnému zdroji a porovnává rozdíly. Interval je nastavitelný modifikací hodnoty, v milisekundách, atributu value klíče SleepTime v souboru s koncovkou config. Autorem nastavená hodnota je 10 sekund. Screenshot je přiložen.

[klikněte pro zvětšení]
Klikněte pro zvětšení

Budoucí plán pak zahrnuje i kromě zvýrazňování rozdílů i postupnou evoluci aplikace do globáního detekčního nástroje pro vytipované informační zdroje.

Jistě i další čtenáři ocení pokud se podělíte v diskuzi o Vaše „úlovky“. Budete –li mít trpělivost, zcela jistě zachytíte kromě oprav překlepů (zcela však nesouhlasím s principem opravy bez zachycení původního stavu) i skutečné perly. Jen namátkou ukázky z mé aktuální seance. Některé formulace jsou dosti úsměvné a srovnatelné snad jen s křováckými sionistickými fašisty.

23.7. 15:17 - Saddám Husajn skončil po 16 dnech protestní hladovky na umělé výživě v nemocnici. Zítra proto nepřijde k soudu. Proces zvládne, namítají Američané. 23.7. 15:17 - Bývalý irácký prezident Saddám Husajn skončil po 16 dnech protestní hladovky v nemocnici. Zítra proto nepřijde k soudu. Podle Američanů má ale dost sil na to, aby proces pokračoval
27.7. 12:15 - Ajmán Zavahrí, známý člen sítě Al-Kajda, se vyslovil k izraelsko-libanonskému konfliktu. V televizi Al-Džazíra vyzval muslimy, aby bojovali proti "sionistickým křižákům". 27.7. 12:15 - Ajmán Zavahrí, známý člen sítě Al-Kajda, se vyslovil k izraelsko-libanonskému konfliktu. V televizi Al-Džazíra vyzval muslimy, aby bojovali proti "sionistům a křižákům".
13.8. 13:09 - Izraelské bezpečnostní složky zadržely před sídlem premiéra Olmerta v Jeruzalémě mladého Araba, který měl v botách "podezřelý materiál". Obuv dostali k analýze experti na výbušniny. 13.8. 13:09 - Izraelci zadrželi před sídlem premiéra Olmerta v Jeruzalémě mladého Araba, který měl v botách "podezřelý materiál". Obuv prohlédli experti na výbušniny, ale nic nenašli. Muž byl propuštěn.
14.8. 15:35 - Izrael si nechává právo odpovědět na jakékoli násilí, prohlásil premiér Olmert. Země bude také podle něj i přes příměří pokračovat v pronásledování vůdců Hizballáhu. 14.8. 15:35 - Izrael nepřestane pronásledovat vůdce Hizballáhu. Schovávají se, ale nevyváznou, prohlásil premiér Olmert. Za invazi do Libanonu se nebude omlouvat.
24.7. 11:46 - Sociální demokraté nevstoupí do přímé spolupráce s trojkoalicí. Vyplynulo to z dnešní schůzky lídrů ODS, KDU-ČSL a SZ. ČSSD tak nevyslyšela Topolánkovo dřívější pozvání do vlády. 24.7. 11:46 - Schůzka trojkoalice a ČSSD průlom nepřinesla. ČSSD odmítla vstoupit do vlády. Její program chce dostat na papíře, pak bude jednat o případné podpoře.

Domnívám se, že předchozí ukázky zcela zapadají do Orwellovo původní představy, některé modifikace v konečném důsledku znamenají významový posun, změkčení některých výroků a to bez možnosti kontroly.

Druhým pochybením v prácí redakce iDnes je pak klasický internetový problém - diskuze. Pro účely tohoto článku se omezím se na články spojené s palestinsko-izraelským problémem, kde jsem aktivnější a byly také použity pro testování. Zde je relativně nepokrytě uplatňována cenzura i na výroky, které zcela jasně neodporují zákonné úpravě ČR. Eventuální rasistický obsah v nich pak plně padá do hysterie a neobjektivity kolem tzv. popíračů holokaustu. Výrok o likvidaci „arabů“ pak nevyvolá totožnou reakci jako tentýž výrok zaměřený na „židy“. Redakce iDnes.cz nebyla schopna objasnit klíč této cenzury resp. na žádost o vysvětlení nijak nereagovala.

Článek byl publikován 30.8.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.