Pokus o protest

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2006/08/1722-pokus-o-protest.htm

Když jsem se dozvěděl o plánovaném protestu proti izraelskému teroru na Blízkém východě, rozhodl jsem se vyjádřit svůj občanský postoj i jinak než nadáváním u televize. Ještě jsem netušil, že se tím automaticky stávám neonacistou, aspoň dle českých médií.

Aktualizace 28.8. 18:25: Doplněné obrázky z "demonstrace".

Na 27.8.2006 byla na 16:00 naplánována řádně ohlášená demonstrace proti teroru a bezpráví, které se děje na Blízkém východě. Akce měla proběhnout přímo před izraelskou ambasádou. Toto bylo na úřady řádně nahlášeno a zaznamenal jsem i pořadatelskou službu a pořadatele, kteří se hlásili k autorství demonstrace. Právně tedy vše v naprostém pořádku. Česká policie akci bezdůvodně a brutálně rozprášila.

[demonstrace]
[demonstrace]
[demonstrace]
[demonstrace]
[demonstrace]
[demonstrace]
Klikněte na obrázky pro zvětšení

Mezi půl čtvrtou a čtvrtou se ve vestibulu metra stanice Hradčanská sešlo asi 40 až 50 účastníků. Pořadatelé rozdali asi 20 cedulí – polovina s  fotografiemi ilustrujícími utrpení palestinského lidu, druhá s nápisem „Palestina 1948 – 2006 skutečný holocaust“ a průvod se dal za monitorování nápadných tajných policistů a agentů do pochodu směrem k místu konání – k izraelské ambasádě.

Musím otevřeně uvést, že na akci byla početná skupina mladíků s holými lebkami, přičemž někteří z nich mi nebyli právě sympatičtí. Ale jdu-li vyjádřit svůj postoj, na který bych měl mít podle ústavy právo, je mi jedno kdo další se mnou jde a překousl jsem to. Pro jistotu jsme se s příbuzným zařadili na konec průvodu.

Při přecházení ulice Badeniho přišel blesk z čistého nebe - přiřítilo se několik obrněných policejních dodávek z nichž vyběhlo několik desítek těžkooděnců z útvaru rychlého nasazení, kteří demonstranty obklíčili a za použití tomf vytlačili k blízké zdi. Připomínám, že nešlo o nijak vyprovokovanou akci, demonstranti byli tiší a šli zcela spořádaně. Zasahující kukláči se se mnou odmítli o čemkoliv bavit a srazili mne na zem.

Vyčkávání v obklíčení trvalo několik minut, přičemž pořadatelé do megafonu několikrát zopakovali žádost, aby se dostavil velitel zásahu a důvody zadržování objasnil. Po několika minutách vyběhli dva zakuklení těžkooděnci a odvedli jednoho z pořadatelů, který měl u sebe megafon. Ten byl postaven k policejní dodávce, perlustrován a důkladně prošacován. Šacující policista hovořil o tom, jestli ho mají ihned „sebrat“ nebo počkat na „šéfa“. Došlo k druhé variantě, a „šéf“ rozhodl, že ho mají pustit. Zvláště zuřivě těžkooděnci ničili a sbírali transparenty upozorňující na genocidu v okupované Palestině.

Zbytek účastníků byl dále šacován, viděl jsem, jak jsou někteří účastníci (včetně několika dívek) nuceni potupně ležet na zemi. Během několika desítek minut bylo z kordonu propuštěno ještě asi pět osob, převážně mladých a vyplašených chlapců a dívek. Propuštěn jsem byl i já. Zbytek byl odvezen v policejních antonech neznámo kam. Mě bylo jedním z policistů v civilu (byli inteligentnější než kukláči, neboť uměli odpovědět i více větami) sděleno, ať si jdu demonstrovat, ale mohu být zatčen. Všude se hemžilo policisty v kuklách i v civilu. Viděl jsem mnoho kamer. Šel jsem radši pryč.

V televizním zpravodajství byla akce označena za„demonstraci neonacistů“,

Možná tam opravdu nějací byli, ale nevím, jak se pozná neonacista. Podle médií je to ten, kdo má kratší vlasy a demonstruje proti izraelské politice. Tak já to snad nejsem. Nebo jsou i neonacisti s delšími vlasy? Neviděl jsem žádný politický podtext akce, nikdo neměl označení Národní odpor a jejím cílem bylo pro mne pouze upozornit na nedodržování lidských práv v Izraeli. Údajně byly zabaveny zbraně. Domnívám se však, že jde pouze o záminku a „zabavené“ zbraně byly již připraveny jako lahůdka pro novináře dlouho před konáním celé akce.

Během celého zásahu pronesl za nevole policistů propuštěný pořadatel několikrát krátké informace a hesla, aby objasnil přihlížejícím, co se vlastně za policejními auty a kordony děje a proč. Zmínil, že jde o řádně nahlášenou a tedy povolenou akci, jejímž cílem je poukázat na porušování lidských práv na území okupovaném Izraelem.

Policie předvedla vskutku estébácké metody, kdy byli všichni kolemjdoucí preventivně perlustrováni a fotit směli jen prověření novináři – a ti jen něco. Až do neděle jsem se opájel představou, že máme sice chatrnou, ale přece jen demokracii. Po neděli už si to nemyslím ani náhodou. Shromažďovací právo neexistuje, týká-li se Izraele a jeho zájmů. Když mi těžkooděnec srazil na zem za to, že jdu v davu demonstrantů na ohlášenou demonstraci před ambasádu židovského státu, se ve mně něco zlomilo.

Autor se podepsal, nicméně přeje si neuvádět své jméno. Myslím, že se to dá pochopit.

Vnější zdroje

Článek v MF: Neonacisté od izraelské ambasády skončili na policii

Článek byl publikován 28.8.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.