Příměří začne v šest hodin ráno...

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/08/1705-primeri-zacne-v-sest-hodin-rano.htm

Robert Fisk

Skutečná válka v Libanonu začne dnes. Možná svět a Izrael věří, že příměří pod záštitou OSN začínající dnes v šest hodin ráno je začátkem konce poslední špinavé války v Libanonu, kde zahynulo až 1000 libanonských civilistů a více než 30 izraelských civilistů. Ale realita je úplně jiná a takovými sebeklamy trpět nebude: izraelská armáda vydrážděná smrticími akcemi Hizballáh v posledních čtyřiadvaceti hodinách nyní čelí nejtvrdší partyzánské válce ve své historii. A je to válka, kterou může prohrát.

V minulých dnech zahynulo 39, ale možná až 43 izraelských vojáků. A partyzáni Hizballáh stále drží pozice proti masivní pozemní izraelské invazi do Libanonu a vystřelování raket se nepodařilo zastavit.

Izraelské vojenské zdroje hovoří o „vyčistění“ a „vymetení“ prováděné izraelskými jednotkami na jih od řeky Litani, ale Libanoncům se zdá, je to spíše Hizballáh, kdo „čistí“. Až do minulé noci nebyli Izraelci dokonce ani schopni posbírat své mrtvé z havarovaného vrtulníku sestřeleného v sobotu v noci nad libanonským údolím.

Oficiálně Izrael akceptuje příměří OSN požadující ukončení izraelských vojenských operací a útoky Hizballáh. A Hizballáh oznámil, že bude dodržovat příměří – za předpokladu, že izraelské jednotky opustí Libanon. Jenže v Libanonu nyní zůstává 10 tisíc izraelských vojáků (Izrael hovoří dokonce o 30 tisících, ale nikdo v Bejrútu to nebere vážně), a každý jednotlivý voják je pro Hizballáh cílem.

Počínaje dnešním ránem budou všechny operace Hizballáh namířeny přímo a výhradně proti invazním jednotkám. A Izrael si nemůže dovolit ztratit každý den 40 mužů. (Dříve) Hizballáh nebyl schopen sestřelit izraelská F-16, která přeorávala Libanon. Roky se modlil a trpělivě čekal na příležitost, kdy bude moci napadnout izraelskou armádu na zemi.

Nyní je připraven svou dlouho plánovanou kampaň uvést v život. Tisíce jeho členů je stále naživu, ozbrojeno a připraveno v troskách vesnic na úpatí kopců v jižním Libanonu. Čekali jen na tento okamžik. Pouze několik hodin poté, co vůdce Hizballáh Sayed Hassan Nasrallah varoval v sobotu Izrael, že jeho muži na něj čekají na březích řeky Litani, zatáhli partyzáni nastraženou past a v necelých třech hodinách zabili 20 izraelských vojáků.

Podle zpráv z Washingtonu a New Yorku plánoval Izrael svou současnou kampaň proti Libanonu, vyprovokovanou proniknutím Hizballáh za izraelskou výspu a zabitím třech vojáků a únosem dvou, už dlouho. Ale Izrael zjevně neodhadl správně ten nejzřejmější operační plán partyzánů: totiž, že pokud vydrží bombové nálety, tak to dříve nebo později přinutí izraelskou armádu vyslat do Libanonu pozemní armádu a bojovat s Hizballáh muž proti muži.

Zdá se, že raketové střely Hizballáh naváděné laserem (made in Írán stejně jako je většina izraelských zbraní made in USA) způsobily v sobotu mezi izraelskými posádkami zmatek a spoušť. A sestřelení izraelského vrtulníku bylo v jejich dlouhé válce s Izraelem bezprecedentní.

Humanitární konvoje s pomocí pro tisíce libanonských Šíitů, uvězněných ve svých vesnicích, by teoreticky měl být schopen zamířit dnes k jihu, ale nikdo neví, zda bude Hizballáh čekat několik dnů, než konvoje dorazí do zničených měst. Jeho vojáci jsou stejně jako Izraelci fyzicky vyčerpáni.

Zvěrstva pokračují v celém Libanonu. Ten nejčerstvější zločin byl útok na konvoj automobilů přibližně šesti set křesťanských rodin na jih od města Marjayoun. Pod vedením vojáků libanonské armády se konvoj v sobotu ubíral na sever do údolí Bekaa, jen aby byl napaden izraelským letectvem. Zahynulo nejméně sedm civilistů včetně starostovy manželky, které raketa utrhla hlavu, když zasáhla její vůz.

V západním Bejrútu zbombardovalo izraelské letectvo osm obytných bloků, kde žilo šest rodin. Dvanáct libanonských civilistů bylo zabito v jižním Libanonu včetně matky s dětmi a jejich služky.

Jeden Izraelec zahynul kaťuší vystřelenou přes hranice. Muži Hizballáh – podle Izraelců a Američanů „teroristé“, v muslimském světě stále více vnímáni jako hrdinové - mají značné ztráty, nicméně se zdá, že jejich vedení netrvá na dodržování zásady oko za oko, zub za zub. Spíše se daleko více těší na úder proti izraelské armádě.

V tomto fatálním sběhu událostí v historii Středního východu – a nikdo by neměl podcenit důležitost tohoto momentu – se zdá, že izraelská armáda je stejně impotentní a neschopná ochránit svou zemi, jako není Hizballáh schopen ochránit Libanon.

Ale selže-li příměří, což se zdá téměř jisté, ani Izraelci, ani Američané zjevně nemají plán, který by umožnil vyhnout se následkům. Spojené státy vnímaly tuto válku jako příležitost pokořit íránské a syrské sponzory Hizballáh, ale už teď to vypadá, že se karta obrátila. Izraelská armáda je dobrá na efektivní ničení mostů, elektráren, benzínových pump a obytných bloků s civilisty, ale zjevně zcela neefektivní co se týče rozdrcení „teroristické“ armády, na kterou přísahali, že ji zlikvidují.

„Budeme volat libanonskou vládu k odpovědnosti za každé porušení dohody“, vyhlásil včera izraelský premiér Ehud Olmert, jako kdyby už předem tušil, že příměří neustojí.

A to je samozřejmě pro Izrael další výmluva, proč znovu útočit na civilní infrastrukturu Libanonu.

Ale podstatně větší obavy bychom asi měli mít z vágních podmínek rezoluce OSN ohledně mezinárodních sil, majících obsadit zemi mezi izraelskými hranicemi a řekou Litani.

Protože jsou-li Izraelci a Hizballáh připraveni proti sobě na jihu v blízkých týdnech vystartovat, která země se odváží vyslat své posádky do smrtelného kotle, kterým se jižní Libanon stane?

Pro všechny zúčastněné je tragickou a fatální skutečností, že libanonská válka dnes ve skutečnosti začala.

Článek As the 6am ceasefire takes effect... the real war begins byl uveřejněn na Independent 14. srpna.

Článek byl publikován 14.8.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.