Americké základny v Čechách

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2006/08/1701-americke-zakladny-v-cechach.htm

České republice hrozí největší ztráta suverenity od roku 1968. Veřejnost mlčí. Není totiž informována.

Nedávno se česká veřejnost dozvěděla, že vláda jedná o možnosti opět rozmístit armádu cizího státu na našem území. Je zvláštní, jak netečná je česká veřejnost v tak zásadní věci. Jedním z důvodů může ale být její nedostatečná a někdy zavádějící informovanost.

Měli bychom si uvědomit následující fakta:

Vojáci americké armády nepodléhají jurisdikci státu, na jehož území pobývají, takže policie ČR ani vojenská policie našeho státu by neměla žádnou možnost vyšetřovat trestné činy spáchané americkými vojáky či zaměstnanci.

Itálie:
20 civilistů zabito v italském Cermiz, když pilot americké stíhačky podlétával lanovku a přeťal nosné lano. Americký vojenský pilot Richard Ashby nebyl vydán italské policii a později byl osvobozen vojenským americkým soudem.

Japonsko:
02/11/2006 - znásilnění v Okinawě spáchané americkým majorem.
říjen 2005 - tři američtí vojáci znásilnili v Okinawě japonskou školačku.
03/07/2005 - Okinawa - sexuálně motivovaný útok amerického vojáka na japonskou dívku.

Množství další trestné činnosti, hlavně sexuálních útoků, ale i ozbrojených přepadení.

Německo:
Výbuch v roce 1984 na území Badenska-Würtemberska - tři mrtví.

Další neopomenutelnou skutečností je, že podobné základny vždy slouží jak vojenským, tak špionážním účelům. Vzpomeneme-li na nedávný skandál s ilegální přepravou unášených lidí přes státy EU, je logické, že pokud bude na našem území vojenská základna, veřejnost nemá ani nejmenší šanci vědět, co se na ní děje. Je zde například možnost ilegálního zadržování lidí, které by Američané považovali za podezřelé.

Logická otázka je, proč má být umístěna základna právě v ČR, když bylo by snadnější umístit ji tam, kde již americké základny jsou?

Česká republika

- je blíže k ruským hranicím než třeba Německo;

- má obvykle relativně slabou vládu, se kterou je možné vyjednat velmi výhodné podmínky, které by v jiných státech byly nemyslitelné, a česká veřejnost je obecně považována za laxní;

- je jedním z mála míst, kde Američané dosud základnu nemají. Jejím umístěním by vzrostl americký vliv i na ekonomiku státu;

- ve státech, kde již americké základny umístěny jsou (Irsko, Německo, Itálie, Japonsko, Korea), stále sílí tlak na jejich vypovězení.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jedno z nejzávažnější politických rozhodnutí, je nutné, aby veřejnost měla možnost vyjádření svého postoje k celému problému.

Článek byl publikován 11.8.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.