Cenzura na iDnes

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2006/08/1696-cenzura-na-idnes.htm

Dobrý den, pane Mašku,

jsem Váš občasný čtenář. Dnes jsem zjistil, že iDNES cenzuruje skutečně nechutně.

Sprosté nadávky a nechutné osobní napadání cenzorům nevadí, ale když jsem zkusil vložit do diskuse iDNES odkaz na jeden článek na Zvědavci www.zvedavec.org, tak se mi objevila hláška:

"Litujeme, ale redakce iDNES si nepřeje, aby se příspěvek tohoto znění objevil v diskusi. Pravděpodobně obsahuje neplacenou reklamu, vulgární slovo nebo má rasistický obsah."

Nevěřil jsem vlastním očím, nechápal jsem. A cítil jsem se zklamaný. Sprosté nadávky a nechutné osobní výpady redakci nevadí, ale odkaz na kultivovaně napsaný článek, byť s ním každý nemusí souhlasit, ukazující jiný pohled na věc, neprojde.

Tak jsem zkusil před chvílí cvičně vložit i odkaz na www.osud.cz, se stejným výsledkem. Odkazy na jiné weby cenzorům samozřejmě nevadí, linky na ně projdou, to jsem zkoušel.

Podobně jsem si četl diskusi na serveru www.ceskenoviny.cz (http://www.ceskenoviny.cz/diskuse/index.php?command=reaguj&typ=0&idtyp=2023 61), kde byl v jednom příspěvku link na http://zpravy24.pantax.cz/2005/04/10.04.05.htm. Odkaz za chvíli zmizel a místo něj se objevil nápis

*** OBSAH TOHOTO PŘÍSPĚVKU VYMAZALA REDAKCE ***

Přitom nadávka "Ty jsi fakt nic nez nacisticko-komunisticka rasisticka svine!!" o pár řádek níž redakci nevadí.

Neuvěřitelné. Kdyby ta manipulace aspoň nebyla tak do očí bijící. Řeknu Vám, běhá mi z toho mráz po zádech. S takhle tvrdou cenzurou jsem se ještě nesetkal. Budu se s tím muset nějak vnitřně srovnat, ještě jsem to nestrávil. Je to příliš silný zážitek a tvrdé poučení.

Váš čtenář
PN

Dopis přišel na adresu Jirky Maška z osud.cz, přeposlal mi ho, neboť se v něm autor zmiňuje také o Zvědavce.

Článek byl publikován 8.8.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.