Chavezovo letní tažení proti USA

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/08/1693-chavezovo-letni-tazeni-proti-usa.htm

Richard Král

Venezuelský prezident Hugo Chavez začíná lézt jestřábům z Bílého domu stále více na nervy. Svou cestu kolem světa využil k budování široké aliance proti USA a jejich „imperiální“ politice a vyjádřil podporu Íránu.

Hugo Chavez nemá spoutané ruce nekončícími válkami a konflikty, popř. uměle pěstovanou „válkou proti terorismu“. Zatímco jsou USA plně zaměstnány potlačením občanské války v Iráku, dopady svého ekonomického propadu (americké hospodářství podle posledních ukazatelů zdaleka neroste tak optimisticky, jak bylo avizováno) a nyní krizí na Blízkém východě, využívá Chavez čas k budování „aliance proti imperialismu“, jak ji nazývá.

Chavez obratně využívá velmi špatného obrazu USA ve světě a rapidně stoupajících antiamerických nálad. Na své cestě kolem světa způsobil Chavez americké diplomacii hluboké vrásky na čele.

V Hanoji byly podepsány smlouvy o spolupráci mezi Vietnamem a Venezuelou. Chavez Vietnamcům otevřeně naznačil, že existuje i jiná zahraničně politická profilace než se stát satelitem slábnoucích USA.

V Rusku podepsal Chavez kontrakt na dodávku 30 letadel Suchoj Su-30 a 30 helikoptér do Venezuely v ceně asi jedné miliardy dolarů. USA proti podpisu smlouvy otevřeně protestovaly, čímž daly jasně najevo, že Venezuelu již považují za nepřítele. Rusko americké protesty zcela ignorovalo. V minulosti se podařilo USA zablokovat dodávku španělských letadel do Venezuely.

V přátelském duchu se nesla i Chavezova návštěva Běloruska, kde se stále nedaří instalovat režim loajální Spojeným Státům a politice EU. I zde došlo k podpisu dohod o vzájemné spolupráci.

Klíčovou se stala Chavezova návštěva Teheránu, kde byl přivítán se všemi poctami. Přijal ho osobně i duchovní Ayatollah Ali Khamenei, který je považován za nejmocnějšího muže Íránu. „Venezuela bude stát za Íránem v jakékoli době a za jakýchkoli podmínek“, vyslal prostřednictvím státní íránské televize Chavez jasný vzkaz do Washingtonu.

Chavez vyzval Írán k dalším investicím do venezuelského ropného průmyslu. Jen minulý rok investovaly íránské firmy ve Venezuele více než jednu miliardu dolarů. Íránský prezident Ahmedinejad se vyjádřil, že „neexistují žádné překážky ve spolupráci a obě země se vzájemně podporují.“

Budování silného protiamerického bloku napříč kontinenty dostává ještě nedávno nemyslitelné politické kontury. USA si nemohou být jisty spolehlivou podporou ani v EU, kde již řada zemí vyjádřila vůči americké politice značné výhrady. Vnitropolitickou půdu pod nohama ztrácí v Británii Bushův nejvěrnější spojenec Tony Blair a je si moc dobře vědom toho, že bezmezná loajalita k Bushovi pro něj znamená nevyhnutelné politické harakiri.

Při letošní návštěvě Londýna obvinil Chavez Bushe z genocidy a vyzval k jeho postavení před mezinárodní trestní soud.

Článek byl publikován 5.8.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.