Izrael znovu okupuje

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/06/1655-izrael-znovu-okupuje.htm

Richard Král

Ani ne rok od hlasitého stažení z pásma Gazy se sem Izrael vrátil a se vším, co jeho okupace přináší. Ničení infrastruktury, zbourání jediné elektrárny, která je v pásmu Gaza, přerušení dodávek vody, zastrašování, násilí a teror.

V pásmu Gazy právě probíhá masakr, o kterém se ale nemáte šanci moc dozvědět. Izraelská politika nulové tolerance k novinářům způsobila, že jen naprosté minimum z nich si troufne zůstat v Gaze, riskovat život a objektivně informovat.

Genocida. Politiku, jakou izraelská armáda předvádí na cizích okupovaných územích, které židovskému [foto k článku]státu nepatří, nelze přirovnat k ničemu jinému. Zabíjení žen, dětí, věznění dětí a žen v izraelských věznicích, mučení, koncentrační tábory, ignorace základních lidských práv, to vše pro většinu lidí v západním světě již zevšednělo. Pojem genocida se dělí na genocidu tolerovanou a genocidu netolerovanou. Genocida Palestinců je tolerována.

Kolektivní vina a kolektivní teror, to je heslem izraelské kampaně v pásmu Gazy. Nikdo se nemůže být jist životem. O přežití rozhoduje štěstí. Nejste zrovna tam, kde by podle úsudku izraelské armády „mohli být nebo jsou teroristé“. Pro nezasvěcené objasňuji, že dle izraelské terminologie, stejně jako terminologie většiny západních médií je každý, kdo se postaví izraelské okupaci palestinských území, [foto k článku]které jsou v rozporu s platnými rezolucemi OSN, „teroristou“. Naopak vojáci izraelské okupační armády, která střílí po všem, co se pohne, jsou jen „vojáci“.

Prvním cílem izraelské armády se staly komunikace. Jaký důvod má zničení mostů pro vysvobození jednoho izraelského vojáka? Jaký vliv na to může mít zbourání jediné elektrárny v pásmu Gaza a přerušení dodávky vody 700 000 tisícům Palestinců na okupovaných územích? Proč jsou ničeny elektrárny a [foto k článku]vodovody? K čemu je systematická likvidace infrastruktury a politika spálené země?

Možná právě proto, že je Izrael financován z velké části ze zahraničí, především z USA, ho vede k takovému neohroženému ničení. Však on někdo ty mosty, elektrárny a silnice zaplatí. Třeba Evropská unie. Izrael to určitě nebude, ten neplatí nic. Pouze žádá a inkasuje. A bezstarostně ničí.

Neváhá-li izraelská armáda zahájit takovou gigantickou demonstraci síly kvůli jedinému zajatému vojákovi, nechci domýšlet, čeho by byl Olmert schopen, kdyby Palestinci usmrtili a zajali třeba dvacet židovských vojáků. Přišly by na řadu rovnou atomové zbraně, které Izrael vlastní a zapírá?

Článek byl publikován 29.6.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.