Již nikdy 100 na 100, prosím!

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2006/06/1649-jiz-nikdy-100-na-100-prosim.htm

Vážení spoluobčané,

přijměte úvodem přání krásného dne. Jako občané České republiky bychom rádi oslovili politiky za účelem prosazení změny volebního systému do Parlamentu České republiky. Domníváme se, že tento systém opakovaně neumožňuje žádnému vítězi voleb bez rozdílu plnit předvolební sliby a veřejné závazky. Neumožnuje efektivně sestavit vládu této země a dokázat před dalšími volbami správnost a oprávněnost realizovaných volebních programů bez vynucených politických kompromisů.

Dovolte nám, prosím, abychom Vás co nejzdvořileji požádali o projev a vyjádření Vaší občanské vůle. Věříme, že každý z nás má sílu měnit průběh dění. Seznamte se s obsahem petice "Již nikdy 100 na 100, prosím!" na webove adrese http://www.petice.eu. Vyjádřete, pokud se s názory a obsahem petice ztotožníte, podpisem svůj postoj. Každý podpis je podpisem pro Českou republiku. Podpisem pro naši budoucnost. Podpisem pro budoucnost našich dětí. Děkujeme Vám.

Předem Vám také velmi děkujeme za rozšíření této petice podle Vašich schopností a možností.

S přátelským pozdravem a v úctě

za petiční výbor

František Matějka
iniciátor petice
a zmocněnec petičního výboru


Poznámka editora

Tento text mi dnes přišel poštou bez slova vysvětlení a bez podpisu. Předpokládám, že odesílatel by jej rád zveřejnil. Dělám to, neboť požadavek v petici obsažený se mi zdá rozumný, ale rád bych doplnil osobní pohled. Mám vůči peticím vrozený odpor. Je to totiž neúčinný a bezzubý nástroj současné pseudodemkracie. Dokud nebude politik odpovědný svým voličům a dokud nebude lehce odvolatelný, mají všechny petice cenu toaletního papíru.

Politikové nám svým laskavě uděleným právem petičním sdělují přibližně toto: Jistěže máš, občane, právo podat petici. Jsme přeci v demoracii. Tak ti dovolujeme požádat nás o cokoliv. Pěkně stůj rovně a šoupej při tom nohama. S čepici v ruce, jak se sluší na občany demokratického státu. Co my s tím tvým hadrem nakonec uděláme, jestli si ho vůbec přečteme, po tom ti nic není.

A nakonec drobný dotaz na iniciátory petice: Proč má ta webová stránka koncovku .eu? Týká se ta petice celé Evropy? Co je to za módní trend, dávat na výhradně české stránky týkající se výhradně českých problému a pouze v českém jazyce značku celoevropánství?

Článek byl publikován 24.6.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.