Ztratil Bush zcela smysl pro realitu?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2006/05/1614-ztratil-bush-zcela-smysl-pro-realitu.htm

Americký president poskytl 5. května 2006 v Oválné pracovně Bílého domu deníku Bild 45minutové interview, ze kterého Vám přinášíme některé velice zajímavé pasáže.

(Na počátku rozhovoru Bush dlouze vypráví o historii Oválné pracovny, jejím vybavení a předchozích prezidentech, kteří ji užívali. Novinář deníku Bild Karl Diekmann se jej neodvažuje v jeho monologu přerušit.)

Otázka: BILD má asi 12 milionů čtenářů. Je největšími novinami v Německu. A je tu jedna věc, která je u našich novin skutečně speciální – každý Němec, který chce pracovat pro naše noviny, musí podepsat, že ve své práci nebude v protikladu některým přesvědčením – a to je přesvědčení pro sjednocení, musíte být proti totalitarismu z pravé nebo levé strany, musíte být pro mír a mít pochopení pro Izrael, a od září 2001, máme nové přesvědčení – musíte být pro partnerství s Amerikou. V opačném případě u nás nemůžete pracovat, nemůžete nastoupit – musíte toto podepsat ve své smlouvě.

Bush: To je můj člověk (smích).

[Bush ukazuje Oválnou pracovnu]

Diekmann: OK, tedy začněme. Pane prezidente, páté výročí strašlivých útoků z 9/11 se blíží. Poučil se skutečně západní svět z lekce 9/11?

Bush: Ano. Západní svět chápe v celé šíři, že čelíme chladnokrevnému nepříteli, který bude zabíjet nevinné, aby dosáhl svých cílů… (následuje obvyklá pasáž, co je třeba dělat a jak čelit terorismu) … a také součástí naší strategie je pracovat se zeměmi, především na Blízkém východě, a podporovat šíření volnosti a svobody. Máme zde pokroky.

Diekmann: Ale stále vidíme bomby v Tel Avivu…

Bush: Ano.

Diekmann: …. Sebevražední atentátníci, a jen před několika dny dokonce zaslala vláda USA varování, že k útokům může dojít na Světovém šampionátu v Německu.

Bush: Ano.

Diekmann: Skutečně věříte, že máme šanci vyhrát válku proti teroru?

Bush: Absolutně. Vím to, že pokud se nepokusíme vyhrát válku proti terorismu, svět bude mnohem horší, a že pokud budeme věřit tomu, že jsou to jen ojedinělé incidenty a lidé jsou jen možná dočasně naštvaní, toto je postoj který bude nevyhnutelně vést k větší katastrofě, většímu nebezpečí.

Toto je nepřítel, který jasně vyjádřil, jaké má ambice. Chtějí šířit svou ideologii – a začít na Blízkém východě. Chtějí svrhnout umírněné vlády. Chtějí – věří tomu, že kapitalisté a demokrati jsou měkcí – demokraty mám na mysli lidé žijící v demokraciích. Věří, že je pouze otázka času, než se západní svět unaví. Jasně prohlásili, že chtějí zbraně hromadného ničení a chtějí bezpečné útočiště, odkud povedou své útoky. To je to, co řekl nepřítel. A já myslím, že ti z nás, kteří zastávají odpovědné pozice, musí brát slova nepřátel velmi vážně.

Mohou být poraženi, a budou poraženi – tak dlouho dokud neztratíme odvahu…. (Bush dále ujišťuje, že musí vyhrát)

Jedna z takových rozvíjejících se a sílících demokracií je Irák. Jiná taková nová demokracie je Afghánistán – 50 milionů lidí, kteří kdysi žili pod palcem tyrana – nebo dvou tyranů jsou nyní svobodní. Silně věřím, že svět je díky tomu lepší, a vím, že tyto dvě demokracie jsou dvě velké porážky pro teroristy.

(Bush dále hovoří o potřebě porozumět muslimskému světu, o Rusku jako partnerovi a roli Německa ve válce v Iráku.)

Diekmann: Diktátor čelí nyní procesu, ale zároveň se násilí v Iráku zhoršuje. Je to skutečně vítězství? Je válka proti Iráku úspěchem?

Bush: O, ano, bude to úspěch, absolutně. ….(následují obvyklá slova o bezpečnějším světu po pádu Husajna, o jeho zločinech a 12 milionů iráckých voličů u voleb).

Diekmann: Írán je na cestě k nukleárnímu programu. Jak zabráníme tomu, aby uskutečnil to, čím nám hrozí, tj. např. zničení Izraele?

Bush: Víte, je zajímavé, že svět, ve kterém žijeme je takový, že vyžaduje velkou důvěru v naše hodnoty a důvodnosti našich záměrů. Vyzývá nás dnes íránský problém. (Bush pokračuje vyjádřením víry v diplomatické řešení a vyjednávání.)

Diekmann: Německá kancléřka a nová hlava státu Izrael Olmert řekli, že íránský prezident je nebezpečný jako Adolf Hitler. Sdílíte jejich pohled?

Bush: Myslím, že je velmi důležité brát jeho slova velmi vážně. (Bush hovoří o Al Kajdě, Zahvarím a vážné hrozbě Izraeli - americkému a německému spojenci.)

Diekmann: Vylučujete jako poslední možnost vojenskou intervenci proti Íránu?

Bush: Jak víte, a řekl jsem to na německé půdě, že má první volba je vyřešit to diplomaticky. Myslím, že to umíme, ale na stole jsou všechny možnosti.

(Rozhovor se stáčí na vztahy USA a Německa, Bush si pochvaluje Merkelovou a hovoří o „ožívající“ německé ekonomice.)

Diekmann: Americká ekonomika je v boomu.

Bush: Ano, je. Díky za to.

Diekamnn: Ano, je v boomu, protože jsme udělal velké daňové škrty.

Bush: Pravda.

Diekmann: Co si myslíte o Němcích – jednají dobře, když nyní zvyšují daně?

Bush: Máme – naše ekonomika je v boomu z několika důvodů. Jeden je jasně pozitivní snížení daní, a já mám v úmyslu udržet daně nízké. Druhý, naše pracovní podmínky jsou flexibilní, a tak i naše ekonomika.

Máme několik problémů, které nám dávají konkurenční nevýhodu, jeden je, že máme příliš mnoho soudních sporů. A snažíme se s tím něco udělat. Nicméně jsem dost chytrý na to, abych umožnil každé zemi učinit svá fiskální rozhodnutí, jak vyhovují potřebám voličů a lidí.

(Rozhovor končí zmínkou o německém papeži, 11.září jako nejhorším okamžiku v prezidentské kariéře Gerge Bushe a Bushovi jako sportovním fanouškovi u příležitosti mistrovství ve fotbale.)

Připomínám, že toto je pouze výtah nejzajímavějších pasáží z rozhovoru, jak se jevil překladateli. Nevěřící Tomášové ovládající němčinu si mohou celé interview přečíst na http://www.bild.t-online.de. Anglická verze je k dispozici na www.counterpunch.org.

Překlad provedl Richard Král.

Článek byl publikován 24.5.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.