Modrá šance po ústecku?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2006/04/1573-modra-sance-po-ustecku.htm

Petr Němec

Ústecký primátor a lídr krajské kandidátky ODS Petr Gandalovič má skoro jistotu, že zasedne do příštího parlamentu. Jako stínový ministr ODS pro místní rozvoj má Petr Gandalovič ambice zasedat i v budoucí vládě, rozhodovat o miliardách rozpočtu a ovlivňovat obrovské fondy EU. Pro voliče by mělo být výstrahou, že ústecká radnice pod Gandalovičovým vedením investovala na 100 000 000 Kč do budovy, kterou pronajímá soukromé firmě za 2 500 Kč měsíčně! Je tohle ústecký model budoucího fungování modré šance ODS? Na takové hospodaření by případná vláda ODS při navrhované 15% rovné dani musela zadlužit nejen naše děti, ale i vnuky.

Gandalovičem vedená radnice Ústí nad Labem zakoupila zchátralý zámeček Větruše na kopci nad městem a nechala ho opravit. Za to by si primátor i vedení města zasloužili pochvalu. Jenže Gandalovič a spol. celý obrovských zámeček včetně lukrativní restaurace pronajalo soukromé firmě Drinks Union za měsíční nájem 2500 korun! To je cena, za kterou si v Ústí nad Labem podle mého průzkumu v realitní kanceláři nepronajmete ani špinavou garsonku na místním zanedbaném panelovém sídlišti!

Dovedl bych pochopit chování ústecké radnice, kdyby katastrofálně prodělečné nájemné bylo stanoveno pro nějaký společensky potřebný a bohulibý projekt, třeba azylový dům pro matky s dětmi v tísni. Jenže se jedná o výnosnou hospodu a výrobce alkoholu s miliardových ročním obratem.

Firma Drinks Union, která sídlí v Ústí n. L., provozuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, Lounech a Kutné hoře a do skupiny patří ústecká likérka KB Likér.

Až bude v Ústeckém kraji zvát ODS na ostrý předvolební guláš a hořké pivečko, mělo by rozumným voličům dojít, že pocit hořkosti není způsobený jenom chmelením zlatavého moku z Drinks Union, ale taky desítkami miliónů z ústecké městské pokladny, který se do ní už asi nikdy nevrátí. Šlo by nejspíš o nejdražší pivečko, který si většina ústeckých voličů v životě dopřála. A děkovat za to můžeme primátoru Gandalovičovi a jeho straníkům na radnici.

Není bohužel vyloučeno, že primátor Gandalovič a vedení ústecké radnice mají podobných projektů v rukávu víc. Přes odpor opozičních zastupitelů totiž ústecká radnice otevřela u Evropské investiční banky úvěrovou linku na půjčky až do výše miliardy korun. Shodou zvláštních okolností v této bance Českou republiku zastupuje na vlivném postu viceprezidenta Ivan Pilip, který ve vládách Václava Klause působil za ODS postupně ve funkcích ministra školství, ministra financí a místopředsedy vlády. Pokud budou úvěrované projekty tak lukrativní jak oprava Větruše, tak několik firem s dobrými vztahy s ODS a s partou primátora Gandaloviče určitě zajásá, ale obyvatelům zadluženého Ústí nezbude než platit jako mourovatý. A možná i našim potomkům.

Článek byl publikován 20.4.2006


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.